NIŠ - Svečanim defileom jedinica, taktičko-tehničkim zborom naoružanja i vojne opreme i kulturno-umetničkim programom, u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu u petak je obležen Dan roda artiljerije, Dan mešovite artiljerijske brigade i Dan vojne policije i logističkih službi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin podsetio je da od trešnjevog, Karađorđevog topa do "Nore", naša vojska prešla dug i težak put.

"Menjala su se oruđa, oružja, komandanti, imena armija, imena neprijatelja i njihovih država, ali se jedno nije promenilo – čežnja srpskog naroda da bude slobodan", istakao je Vulin.

PROČITAJTE JOŠ - Vulin: Građani sigurni uz svoju vojsku

On je rekao da je i u Šumatovcu i na Kumanovu, i na Bitolju, Ceru, Kolubari i na Kajmakčalanu i u svim bitkama i ratovima koje nismo ni izazvali ni tražili, srpski narod imao samo jednu želju – vratiti se u slobodnu Srbiju.

"Generacije pre nas, od Karađorđevih ustanika, preko boraca sa Košara i Paštrika, do heroja iz Niša, ostavile su nam pravo da živimo slobodno, da sami odlučujemo ko su nam prijatelji, kako ćemo se razvijati i zbog čega živeti. To pravo, tako krvavo izboreno, nećemo dati nikome i nipošto", rekao je Vulin.

Svečanosti u niškoj kasarni prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, predsednici niških opština, predstavnici lokalnih i verskih vlasti, kao i brojni gosti.