RASKOL! Strašna reč, sa ehom iz dubokog srednjovekovlja - ere raspri, podela i anatema - odjekuje ovih dana pravoslavnim hramovima od Kamčatke do Pariza. Upravo njom opisuje se ono što će uslediti pošto je vaseljenski patrijarh Vartolomej stigao samo na korak od priznavanja nezavisnosti tzv. Ukrajinske crkve.

Drevna patrijaršija na Bosforu rešava da nekanonsku, malobrojnu i samoproglašenu crkvu ojača i uzdigne na nivo autokefalnosti. Sve to bez dozvole Rusije, koja je rođena i krštena baš u Kijevu.

Nije novost da politika često zloupotrebljava crkvu. Boljeg primera za to od ukrajinskog teško je naći. Vlast ove zemlje, zavađena sa Rusijom i zavedena Amerikom, hoće i svoju patrijaršiju. Jer veruje da jedino tako može da postane istinska država.


PROČITAJTE JOŠ:
SRPSKA PATRIJARŠIJA NA UDARU: Vartolomej uzdiže i pravoslavnu Pavelićevu crkvu

Nije Ukrajina jedina. Na svega nekoliko stotina kilometara od nas isto bi i Makedonci, komični Miraš u Crnoj Gori, ali i grupa ustašofila koja sebe zove "hrvatskim pravoslavcima". Svima nedostaje još zrno priznanja, utemeljenja i istorije da bi se kompletirali i stali uz ostale države.

Iz Moskve poručuju da će se posledice brzo videti. Nije tajna da carigradski poglavar, "prvi među jednakima", okuplja antiruske propagandiste i da je pod očiglednim uticajem Zapada. Put podele je otvoren, čak i ako Moskva ne osnaži Tursku pravoslavnu crkvu i uticaj Carigrada svede na nivo simbolike.

Da se pita patrijarh Vartolomej, verovatno bi i Kosovu obezbedio crkvu i patrijarha, makar to bio i Bedžet Pacoli. Zašto da ne, kada bi lažna kosovska država tako postala priznatija, starija i samosvojnija. Srećom po nas, a nesrećom po novoukrajince, Miraša ili pobugarene Makedonce pravoslavlje pamti duže i bolje od svake i svačije politike.