LET mi je bio planiran za 7.00, a u Beču je trebalo da budem u 10 sati. Imala sam zakazan sastanak sa predstavnikom kompanije za koju radim. Mesecima smo moje kolege i ja čekale taj razgovor, i ni u najgorem košmaru nismo mogli ni da sanjamo da će nam se ovako nešto desiti - objašnjava, za "Novosti", Magdalena Đurić, koja je u sredu sa hiljadama putnika više od sedam sati čekala da se normalizuje avionski saobraćaj na nebu iznad Beograda.

Iako je na beogradski aerodrom stigla pred zoru, skoro dva sata pre poletanja, kako pravila nalažu, za prestonicu Austrije odletela je tek posle podneva.

Pročitajte još - Vanredno sletanje aviona na Aerodromu Nikola Tesla

Kolaps na beogradskoj pisti izazvao je avion egipatske kompanije "Idžipt er", koji je bez putnika sleteo u 4.11 na aerodrom "Nikola Tesla" i umesto da "pokupi" putnike koji su krenuli na letovanje, ostao je prikovan za pistu zbog - tehničkih problema. Prema prvim, nezvaničnim informacijama, letelica je po sletanju udarila o zemlju, oštetila sve točkove i skoro šest sati nije mogla ni napred ni nazad. Zbog ovog problema, sve do podneva nije bilo moguće ni uzletanje, niti sletanje u beogradsku vazdušnu luku.

Muke putnika, kako na dolaznim tako i na odlaznim letovima, počele su u ranu zoru. Na tabli sa obaveštenjima, broj aviona čiji su letovi kasnili u polasku rastao je iz minuta u minut. Skoro deset letelica, čije je sletanje bilo planirano u ranim jutarnjim satima, preusmereno je na druge vazdušne luke. Putnici na letu Njujork - Beograd sleteli su u Zagreb, dok su oni na letu iz Kaira morali u Budimpeštu, gde su proveli više od 12 sati do nastavka puta za srpsku prestonicu. Umesto u Beograd avioni su u sredu, u toku prepodneva, sletali i u Niš, Temišvar i Sofiju.

Iako su do devet časova samo stizala obaveštenja o kašnjenju letova, već oko 9.30 putnici "Turkiš erlajnsa" dobili su informaciju da je let za Istanbul otkazan. Ubrzo su na šaltere pozvani i putnici ostalih kompanija, jer su u međuvremenu otkazani i letovi za Cirih, Maltu i Dortmund.


Niški aerodrom


Nervozni, neispavani, besni i ljuti zbog svega šta ih je snašlo, putnici su samo gledali u tablu sa reda letenja, u nadi da će se stvari brzo promeniti. U kilometarskim kolonama stajali su oni koji su krenuli na letovanje, poslovne sastanke ili u goste članovima porodice i prijateljima koji žive u inostranstvu. Da li će im novac za karte biti refundiran, zavisi od avio-kompanija preko koje je trebalo da lete.

- Krenula sam kod ćerke u Cirih, porodila se pre dva dana i jedva sam uspela da nađem kartu kako bih što pre upoznala unuku - objašnjava nam Rada Perović iz Novog Sada. - Od 7.00 jutros sam na aerodromu, let mi je otkazan i ko zna da li ću i sutra moći da nađem slobodno mesto. Možda bih brže stigla autobusom.

Tehničke ekipe aerodroma su egipatsku letelicu sa beogradske piste uspele da pomere nešto posle 10 časova.

- Težak dan za sve nas koji se bavimo vazduhoplovstvom. U pitanju je bio tehnički problem na kočnici koji je izazvao probleme na svim točkovima, a najvažnije od svega je da pista nije oštećena - istakao je Saša Vlaisavljević, generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla". - Želeo bih da se zahvalim državnim organima i našim operativcima jer smo u rekordnom roku uspeli da saniramo i otklonimo problem.

Prvi avion nakon kolapsa od skoro sedam sati, poleteo je iz Beograda u 11.45 ka Krfu, dok je na pistu prvo sletela letelica iz Bejruta, sa skoro šest sati zakašnjenja.
KOLONE NA PUTU

KOLONE putničkih i teretnih vozila, dugačke nekoliko kilometara, formirale su se u sredu na auto-putu na Novom Beogradu, a protezale su se sve od skretanja za Aerodrom "Nikola Tesla". Saobraćajnom haosu su delimično doprineli i radnici JP "Putevi Srbije" koji su postavljali nove portalne konstrukcije na ovom delu državnog puta. Nervozni putnici, koji su se uputili ka "Tesli", kako bi skratili čekanja u koloni, odlučili su se da pešice stignu do aerodroma.


ZAROBLjENI KOŠARKAŠI

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije zbog vanredne situacije na Aerodromu "Nikola Tesla" sa zakašnjenjem je u sredu otputovala na Krit. Reprezentativci su krenuli na izuzetno važan meč sa selekcijom Grčke u okviru prvog kola druge faze kvalifikacija za Mundobasket u Kini. Ka Kritu je trebalo da polete u 11 časova, ali je let pomeren za popodnevne sate.