U OKVIRU šeste po redu manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ ,koja traje od 3.do 8.septembra u 19 gradova Srbije, u četvrtak veče je na Trgu Slobode u Novom Sadu priređen koncert folklornih i pevačkih grupa pod nazivom „Stazama zavičaja“.

Braći iz Republike Srpske gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poželeo je dobrodošlicu „u svoju drugu kuću“ naglasivši da su bratske veze neraskidive.

- I dok privrednici sa obe strane Drine te mostove žele da učine što čvršćim, ovom prilikom želim da vas podsetim da nas ne vežu samo privredne razmene.Kompanije iz Novog Sada uvek su među prvima priužale pomoć kad god je bilo potrebno našoj braći iz Banjaluke,Bijeljine i širom Republike Srpske.- rekao je gradonačelnik i naglasio da nikada niko neće uspeti ni da oslabi ni da razjedini to jedinstvo.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da ova manifestacija predstavlja izraz jedinstva građana Srbije i Republike Srpske, jednog bića srpskog naroda ali i izuzetnih odnosa dve države. On je naglasio da program zavičajnih udruženja, koji iskazuje njihov trud da sačuvaju običaje rodnog kraja, obogaćuje Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.


PROČITAJTE JOŠ: “DANI SRPSKE U SRBIJI”: Gradimo mostove saradnje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se Gradu i Pokrajini što podržavaju ovu manifestaciju.

- Mi smo jedan narod, jedna vera, jedna kultura, sticajem određenih događaja podeljeni smo u dve države, ali jedinstveni i dobro organizovani, jedni druge podržavamo.- rekao je Bogdanić.-

Mi iz Republike Srpske zahvalni smo predsedniku Vučiću i Srbiji na podršci našem narodu, na svim ulaganjima, zagledani smo u Srbiju, u njenu snagu, privredni razvoj, jer garant sigurnosti Republike Srpske je jaka Srbija, kakva danas ona i jeste.

Uz poruku da bratska ljubav nema granica, reči tople dobrodošlice uputio je i direktor Pokrajinskog fonda za izbegla lica Boško Ćutilo.

Na koncertu su učestvovali KUD „Veselin Masleša“ iz Banja Luke, KUD“Romanijska luča“ (Sokolac),KUD „Svisslion Alat“ iz Trebinja,Ansambl narodnih igara iz Vukovara ,Folklorni ansambl „Vila“ i muška pevačka grupa „Zvuci sa kamena“ iz Novog Sada ,Muška pevačka grupa „Dar zavičaja iz Mladenova ženske pevačke grupe „“Gendar“ (Čelarevo),“Izvor“(Nakovo)i diplar Milan Vašalić.

NOVI SAD POMAŽE BANjA LUCI

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević podsetio je da su sunarodnici u RS pomagali i radovali se tituli „Evropska prestonica kulture“ koju je Novi Sad dobio u Briselu.

- Sada Novi Sad pomaže Banja Luci u nastojanju da postane EPK 2024.godine.Verujem u nas i u tu pobedu, veerujem u sve naše buduće pobede: infarstrukturne, privredne, socijalnekulturne, sportske i nacionalne – poručio je Vučević.

Foto: D.Dozet

Foto: Pres biro Pokrajinske vlade