ČLANOVI kineske ekspedicije koji su u okviru projekta "Jedan pojas - jedan put" automobilima došli iz najmnogoljudnije svetske zemlje i prešli 15.000 kilometara, dočekani su u sredu u Beogradu. Njih je na svečanom prijemu u Starom dvoru pozdravio zamenik gradonačelnika prestonice Goran Vesić. On je podsetio da je ovaj projekat pre pet godina pokrenuo predsednik Kine Si Đinping i da je organizovana svetska turneja kineskih brendova koju je sponzorisala kompanija "Liten grupa".

- Izuzetno nam je drago što Srbija učestvuje u projektu "Jedan pojas - jedan put" - istakao je Vesić. - Vrednost ovog projekta je oko milijardu evra, od čega je više od 100 miliona obezbedila Vlada NR Kine, dok je više od 800 miliona obezbeđeno od tamošnjih banaka za oko 900 projekata i nama je veoma drago što smo deo toga. Srbija želi da bude deo tako velikih procesa.

Pročitajte još - Šarčević: "Pojas i put" šansa da Srbija i Kina ojačaju saradnju

Vesić je rekao da učesnici ekspedicije nigde neće biti prijateljski dočekani kao u Srbiji i da se poslovi dveju zemalja uspešno razvijaju. On je citirao Mao Cedunga "da ne možete znati kakav je ukus kruške ukoliko je ne probate".

Savetnik u Ambasadi Kine Tijen Jišu poželeo je dobrodošlicu gostima i naveo da su odnosi Srbije i Kine trenutno na najvišem nivou u istoriji.

- Srbija i Kina rade na puno važnih zajedničkih projekata i nadam se da se to u budućnosti neće menjati - kazao je Jišu.


PUTOVALI 40 DANA

KARAVAN vozila krenuo je na put iz grada Vendžou 28. jula. Posle skoro 40 dana vožnje kroz deset zemalja, stigli su u Beograd.