SMRTNI slučaj i gubitak starije osobe u porodici sav teret i troškove prebacuje na naslednike, pa penzioneri sve češće ostavljaju novac na stranu u želji da zaštite svoju decu od dodatnih izdataka.


PROČITAJTE JOŠ:
Fondu PIO pare vrati dve trećine penzionera

Pored mnogobrojnih osiguravajućih kuća i udruženja penzionera koji obezbeđuju naknadu u slučaju smrtnog slučaja pokrivajući bar deo troškova sahrane, Republični fond za penziono i invalidsko osiguranje pouzdan je izvor jednokratnog prihoda za ove svrhe.


PROČITAJTE JOŠ:
Za negu roditelja nema bolovanja

- Raspitao sam se u jednoj prodavnici pogrebne opreme, a od prijatelja sam čuo da je pouzdana, pa sam počeo na rate da uplaćujem novac za kovčeg i još neke usluge koje pružaju - kaže Dragoslav Jokanović (78), inženjer mašinstva u penziji sa beogradske opštine Zvezdara. - To sam uradio jer ne želim da opterećujem decu. Ko zna gde će i u kakvim finansijskim problemima biti kada nastupi moja smrt. Ima malo i u "slamarici", što će biti dovoljno i za mene i babu.

I dok jedni sakupljaju novac u slamarici, drugi se obraćaju osiguravajućim kućama i udruženjima penzionera. Udruženja najčešće pokrivaju veliki deo troškova sahrane svojih članova, posebno ukoliko se najstariji odluče da na vreme krenu sa "dopunom" fonda za ove svrhe. Ipak, mnogi se oslanjaju samo na pomoć države, koja stiže za pokrivanje troškova sahrane, a isplaćuje se porodicama preminulih penzionera ili onima koji su platili troškove sahrane.

NAJJEFTINIJE U NOVOM SADU U Novom Sadu se ne plaća naknada za grobno mesto za jednu osobu, već samo naknada za održavanje, koja iznosi 1.130 dinara godišnje. Ipak, zakup grobnice sa dva grobna mesta na 30 godina najjeftiniji je u naselju Futog i košta oko 170.000 dinara, dok je najskuplji na gradskom groblju, gde pojedinačna grobnica, takozvana samica, košta skoro 400.000 dinara za 30 godina. Cena redovnog sahranjivanja na niškom Novom groblju za dvogrobno mesto iznosi 56.000 dinara, dok je za jedno mesto 40.000 dinara, u šta je uračunato 10 godina zakupa.

Za treći kvartal ove godine, kako navde u PIO, taj iznos je 37.469 dinara, i isti je za sve kategorije korisnika penzije. Inače, naknada se u svakom kvartalu neznatno povećava, pa je, recimo, u prvom kvartalu (od januara do marta ove godine) iznosila je 36.308 dinara.

U Javnom komunalnom preduzeću "Pogrebne usluge Beograd" navode da je prosečna cena sahrane 36.110 dinara, a aktuelne cene važe od maja 2015. godine. Na spisku osnovnih usluga koje se na beogradskim grobljima moraju isfinansirati su usluga sahranjivanja u grobnicu, koja staje 18.371 dinar, ali može biti i niža, u zavisnosti od toga u kom redu je grobnica. Tu je i usluga spremanja preminulog u stanu ili kapeli, koja staje 3.639 dinara, dok je cena usluge transporta od 873 do 4.251 dinara.

Ipak, među ovim stavkama nisu uračunati dodatni troškovi sahrane, u koje spadaju prikupljanje dokumentacija za preminulu osobu (oko 2.000 dinara), štampanje umrlica, troškovi za cveće i "suze", koji iznose i do 4.000 dinara. Neke od privatnih pogrebnih agencija nude penzionerima da putem mesečne članarine otplate svoju sahranu, pa tako za 92.000 dinara, koje mogu otplatiti tokom nekoliko godina u mesečnim ratama, isplaćuju celokupne troškove svoje sahrane.

ZAKUP GROBNIH MESTA

PREMA cenovniku JKP "Pogrebne usluge Beograd", zakup za grobno mesto iznosi 1.333 dinara za godinu dana. Cena godišnjeg zakupa grobnice na beogradskim grobljima se plaća za 10 godina i zavisi od njenog kapaciteta. Najjeftinija je grobnica za tri sanduka - 1.595 dinara godišnje. Godišnji zakup i naknada za grobno mesto iznosi 1.333 dinara.