SRBIJI je potrebno toliko stručnjaka informacionih tehnologija da, i kada bi se utrostručio broj školovanih za ovu oblast, radna mesta ni tada ne bi bila popunjena, istaknuto je u utorak na seminaru u Računarskoj gimnaziji u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Programeri očekuju platu od 1.500 evra

Na ovom svojevrsnom "času" za nastavnike u odeljenjima gimnazija iz gotovo cele Srbije, otvorenim za učenike koji imaju posebne sklonosti prema IT, čulo se, međutim, i to da je bila namera da se otvori sedamdeset razreda, ali da su mnogi budući srednjoškolci podbacili na prijemnom. Interesovanje je bilo ogromno, mada je matematika, jedina koju su polagali, za mnoge od njih bila veliki problem. Zato je, umesto 70, otvoreno za trećinu manje odeljenja. Među njima je i osam eksperimentalnih za one koji su uspešno završili proteklu godinu. Nastavnici koji su predavali u ovim odeljenjima, na višednevnom seminaru su podelili iskustvo i u nove programe uveli profesore koji će startovati ove jeseni.

Čitavu ovu, za naš obrazovni sistem, značajnu akciju pokrenula je Vlada Srbije, sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, kao i Ministarstvo prosvete.

- Organizovali smo obuku za nastavnike za svaki od šest stručnih predmeta - kaže Saša Stojanović, pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju.

- Na taj način ih uvodimo u nove tehnologije.

KVALITETNIJE ZNANjE KATARINA Veljković, profesorka Prve kragujevačke gimnazije, smatra da je obuka nastavnika veoma važna, IT napreduje brzo, a mi moramo da pratimo te promene. - Obuka nam pomaže da naučimo da učenicima prenesemo kvalitetnije znanje, da se upoznamo sa programom i gradivom, i da dobijemo informacije koje će nam pomoći u radu - kaže Zoran Vulikić, nastavnik informatike u lozničkoj gimnaziji.

Dodaje da je ovo oblast koja se brzo menja.

- Imamo potpuno nov program po kome se brzo radi i treba da pripremimo nastavnike. Oni već, svakako, poznaju programiranje i IT, ali neophodno je da im se pruži dodatno znanje koje će oni preneti učenicima. Zajednički nam je interes da to bude što kvalitetnije.

Stojanović objašnjava da mnoge kompjuterske programe ne može da uradi jedan čovek, pa ni grupa ljudi, i zato je potrebno naučiti mlade kako da između sebe podele posao.

- Ako to ne uradimo, svako će vući na svoju stranu i nijedno softversko rešenje nikad neće zaživeti - kaže on.

- Obrazujemo kadrove koji će moći da upravljaju proizvodnjom. Nije cilj nije da imamo radnika koji će jedan proizvod da obrađuje čitav dan, već da to radi mašina kojom upravlja čovek.