KONTROVERZNA skulptura Mikija Mausa i Paje Patka u položaju koji asocira na seksualni čin, koja je duže od deset dana stajala u izlogu Kulturno-informacionog centra Srbije u Parizu - uklonjena je. Nalog da sporna figura više ne stoji na centralnom mestu ove ustanove donelo je Ministarstvo kulture.

PROČITAJTE I: SKANDALOZAN PRIZOR U PARIZU: Miki i Paja "u akciji" pored Belog anđela! (FOTO)

Kako su "Novosti" pisale, nedolična figura deo je izložbe otvorene 9. avgusta pod nazivom "Kraj i početak" umetničke grupe "Dimenzija" iz Beograda. "Čin" Diznijevih junaka, viđen umetničkim očima, danima je stajao izložen ispod velike fotografije Belog anđela iz Mileševe, koja je svojevrsni simbol Kulturnog centra Srbije.

Podsetimo, kako su "Novosti" danas pisale u izlogu Kulturno-informativnog centra Srbije (KIC) u Parizu bila je postavljena skulptura Diznijevih junaka Mikija Mausa i Paje Patka, postavljenih u položaj koji asocira na seksualni čin.

U Ministarstvu kulture i informisanja navode da je izložba prošla stručnu komisiju koja predlaže programe, ali i da ipak ne odgovara misiji ove ustanove kulture. Ovaj događaj vide kao propust u radu kustosa izložbe i odgovornih osoba KIC-a.

- Ne ulazeći u prostor slobode umetničkog koncepta, smatramo da takva vrsta sadržaja nije prikladna za KIC u Parizu i predstavljanje jedne države u svetu - navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja. Delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentaciji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornost za njegovo pojavljivanje u izlogu KIC Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra.

Direktor Kulturnog centra u Parizu Radoslav Pavlović kaže, za "Novosti", da je dužan da prihvati odgovornost za rad Centra, ali da nije on taj koji odlučuje o programu izložbi.

- Nemam ovlašćenja da utičem na predviđen program događaja. Ja sam tamo samo domaćin koji je dužan da pruži svu potrebnu pomoć u njegovoj realizaciji. Bez obzira na sve, kao čelnik ove kuće odgovoran sam za sve što se iz mog znanja ili neznanja dogodi u njoj.

OCENA KOMISIJE

IZLOŽBU "Kraj i početak", podržala je komisija Ministarstva kulture i informisanja koja predlaže programe za KIC. Ovo stručno telo činili su dramaturg Boban Jevtić, istoričar umetnosti Ana Bogdanović, istoričar umetnosti i kustos Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna.

Ministarstvo kulture i informisanja prenelo je u utorak deo komisijskog obrazloženja u kome je navedeno da projekat ima "visok stepen reprezentativnosti na međunarodnom planu i doprinosi razumevanju ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije".

Pavlović, ipak, podseća na obrazloženje koje je dobio od autora sporne skulpture, da su Miki Maus i Paja Patak bespolna bića i da otud njihov položaj ne predstavlja seksualni odnos. Polni akt diznijevaca, prema ovoj tezi, samo je učitavanje sadržaja posmatrača i ne odstupa od umetničke prakse Pariza.