U PORODIČNOJ kući u Vukovom Tršiću, juče ujutru umro je Slobodan Lečić (69), višegodišnji čuvar Vukove spomen-kuće u Tršiću, o kojoj je prethodno decenijama kao kustos i domaćin brinuo njegov otac Danilo, što sada čini i njegova sestra Dragica Ignjatović.

Slobodan će ostati upamćen kao blag i dobar čovek, koji je brinuo o svakoj stopi ne samo Vukove spomen-kuće već i o čitavom kulturno-istorijskom kompleksu Tršića, uključujući i saborište. Bio je ponosan na svog oca Danila, zvaničo prvog kustosa u Tršiću i srećan što taj posao valjano radi njegova sestra, a on je, sa njom i drugim zaposlenim u KPC "Vuk Karadžić" stvarao uslove da se svaki gost domaćinski dočeka.

- Za tatu je Vukovo ognjište, kao i nas njegove naslednike, bila svetinja - pričao je, za "Novosti", Slobodan, koji je na Vukovom imanju proveo radni vek.

- I pre nego što sam počeo da radim još kao dečkić pomagao sam ocu, bio sam prisutan i kada su dolazile reke ljudi, ne samo iz bivše SFRJ, već i iz inostranstva, od slavista do drugigih poštovalaca Vukovog imena i dela - pričao je Slobodan.