SIMBOL ozloglašene Nezavisne Države Hrvatske, ustaški pozdrav "Za dom spremni", pandan nacističkom "Zig hajl", legalan je izraz volje i legitimiteta vlasti u Hrvatskoj.

Ovakvu presudu, pre dva dana, doneo je hrvatski Prekršajni sud u Požegi, i tako oslobodio optužbi Stanka Dragičevića, koji je u svom dvorištu na metalni jarbol podigao zastavu sa natpisom paravojne formacije Hrvatske odbrambene snage i grbom u čijem se donjem delu nalazi i poklič "Za dom spremni".

Ova odluka pravosuđa samo je još jedna u nizu presuda kojima je ustaški pozdrav i zvanično legalizovan.


PROČITAJTE JOŠ:
Odbijene žalbe hrvatskih huligana, ostaju u zatvoru

Sudija Đurđica Čakalić, prema pisanju hrvatskih medija, obrazložila je da "sporna zastava predstavlja obeležje sastavnog dela Hrvatske vojske - HOS-a, koji je službeno registrovan", kao i da "nije utvrđeno da bi deo javnosti bio uznemiren što je simbol istaknut, jer prijava o uznemiravanju nije ni bilo".

Ustaški simboli obavezna su koreografija pevača Marka Perkovića Tompsona. Tako se sud u Slunju prošle godine bavio njegovim koncertom koji je počeo pokličem, ali je oslobođen. Kada se isti scenario ponovio u Glini, policija je odlučila da i ne podnosi prijavu, jer je praksa takva da ih sudovi odbacuju.


Savo Štrbac, iz "Veritasa", kaže, za "Novosti", da sudije sude na osnovu prve donete presude kada je zauzet stav o ustaškom pokliču i onda su naredne uvek iste. Delioci pravde, prema njegovim rečima, tvrde da ustaški simboli nisu nikoga uznemirili:

- Naravno da nisu kada su oni prihvaćeni među Hrvatima, a Srbe su sa tih prostora oterali. Hrvate ti simboli ne uznemiravaju, pa bi se slučajevi mogli prevesti u neka druga dela, a ne uznemiravanje javnosti i naružavanje reda i mira.

Štrbac podseća na odluku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da osnuje komisiju za suočavanje s prošlošću, povodom table sa natpisom "Za dom spremni" koja se pojavila u Jasenovcu:

- Posle godinu dana donet je izveštaj gde su kao totalitarni, izjednačeni fašistički, nacistički, ustaški, četnički i komunistički režimi. Rečeno je da se zabranjuju simboli među kojima je poklič "Za dom spremni", ali i crvena zvezda. Oni mogu da se koriste samo u komemorativne svrhe, a ovaj izuzetak je postao pravilo.


PROČITAJTE JOŠ:
EVROPSKI PARLAMENTARAC IZ ISTRE O TOMPSONU: On svesno čini veliku štetu Hrvatskoj, takav tip čoveka je jad i beda

Dok sudovi opravdavaju povratak fašizma, branitelji dižu glas gde god se pojavi nešto srpsko. Ovih dana zapeli su da se zabrani treći festival ojkača u Petrinji koji je najavljen za 25. avgust u organizaciji Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba. Kako su rekli, može u nekom drugom mestu, ali u Petrinju gde su ginuli branitelji - ne! Srbima koji odlaze na more redovno stradaju gume ili limarija, a ćiriličke table u Vukovaru, koje Hrvati razbijaju brže nego što ih proizvođači mogu napraviti, skoro da više i nisu tema.

Savo Štrbac / foto Z.Jovanović

ZBOG KOKARDE 16 DANA ZATVORA

- SUD za prekršaje u Šibeniku osudio je prošle godine na 16 dana zatvora Srbina Mladena Lošića, koji je u danu kada je Hrvatska slavila "Oluju" i proterivanje Srba, okačio na "Fejsbuk" sliku košarkaša Miroslava Raduljice sa šajkačom i kokardom, i sliku popa Momčila Đujića - priča Štrbac. - Uhapšen je čim je došao u Hrvatsku, odakle je prognan, da poseti majku. Policajac koji ga je tužio je rekao da ga je prizor koji je video uznemirio. Ovaj slučaj jasno pokazuje dvostruke aršine.