SRBIJA ima sjajne stručnjake, zbog toga mnoge strane kompanije otvaraju ovde predstavništva, a postoji i intenzivan “lov na talente” prilikom čestih poseta našem fakultetu. To se dešava i na međunarodnim konferencijama, gde se bukvalno otimaju o naše postdiplomce da dođu kod njih nakon doktorata.

Ovim rečima Milica Đurić Jovičić, direktorka Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu objašnjava kvalitet naših ljudi koji su otišli u svet, ali koji i dalje održavaju vezu sa domovinom i otvaraju vrata novim mladim i vrednim ljudima.

- Još je zanimljivije pratiti razvoj domaćih kompanija koje imaju istraživanje i razvoj u Beogradu ili drugim gradovima Srbije, a poseduju prestižne reference sa najatraktivnijim kompanijama u svetu.

PROČITAJTE JOŠ: Obuka inženjera za budućnost

* Koji su to projekti koji vas izdvajaju od ostalih?

- Najveći broj projekata je iz oblasti softverskog inženjerstva i interneta, a poseban izazov i zadovoljstvo je razvoj novih sistema i algoritama za upotrebu u medicinskoj dijagnostici i terapiji. Sistemi za analizu hoda i identifikaciju poremećaja pokreta se koriste na nekoliko klinika u Kliničkom centru Srbije, ali i u istraživačkim laboratorijama u Francuskoj, Danskoj, Italiji, Španiji, Izraelu i Kini. Započeli smo i dva nova projekta u kojima razvijamo napredne algoritme dubokog učenja koji će ubrzati dijagnostiku, ali i predviđati razvoj neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: Beograd: Ništa od selidbe ETF u "Lolu", birokratija ima prednost?

* Da li u oblasti novih tehnologija možemo da idemo u korak sa svetom?

- Izuzetno je važno što je Vlada Srbije, na čelu sa premijerkom, prepoznala značaj IT i digitalizacije, i što je započela velike infrastrukturne projekte u sferi obrazovanja i nauke. IT je danas sastavni deo savremene industrije i svakodnevnog života, pa sam uverena da će se ova ulaganja višestruko isplatiti.

* Da li postoje kompanije koje mogu da vas prate i sa kojima možete da sarađujete?

- Naša rešenja se primenjuju na više od 40 fakulteta u regionu, elektroprivrednim sistemima, i drugim oblastima. Projekte koje radimo za industriju često radimo konzorcijumski sa velikim domaćim kompanijama, ali sarađujemo i sa manjim kompanijama i startapovima. To su često kompanije naših bivših studenata, pa samim tim takva saradnja predstavlja višestruko zadovoljstvo.

* Kod nas je neretko veliki problem novac. Kako se Centar finansira?

- Nekada su se svi finansirali uglavnom od projekata Ministarstva prosvete, posebno kroz konkurse namenjene njima, a pored toga, postojala je i komercijalna saradnja sa privredom. U međuvremenu smo se fokusirali na oblasti koje su atraktivne i tražene, a gde možemo da ponudimo vrhunski kvalitet. Tako su nastale laboratorije za IKT i softversko inženjerstvo, e-Zdravstvo i biomedicinsko inženjerstvo... Naučili smo da pišemo međunarodne projekte i vremenom postali dosta uspešni u tome.


SARADNjA

INOVACIONI centar Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu osnovan je 2006. godine kao spin-off kompanija fakulteta sa ciljem razvoja inovacija iz oblasti elektrotehnike i računarstva, i povezivanja nauke i privrede.

Danas sarađuje sa naučno-istraživačkim institucijama u Americi, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj...