NESTANAK Dragana Tomića(56)iz Mudrakovca kod Kruševca prijavljen je 3.jula, ali se za razliku od sličnih slučajeva “iščezavanja” lica kojima se uglavnom istog dana po prijavi “gubi svaki trag”,Tomić sve do pre par dana redovno primećivao na gradskim ulicama!Međutim, kada bi, informacija o tačnoj lokaciji stigla do porodice,nesrećni čovek,koji ima određenih poteškoća u zdravlju,već bi se izgubio.
Agonija Tomićevih bližnjih ulazi u petu nedelju.

- Viđali su ga na Novom groblju, u naselju Lazarica, kod fabrike Rubina, prema autobuskoj stanici,jednom kod Pionirskog parka - svedoči za “Novosti” očajna snaja Marina Tašov.

- Čim bi dobili vest o njegovom kretanju, došli bi na lice mesta, ali njega više tamo nije bilo. A nema gde ga nismo tražili,obišli smo ulice, napuštene objekte. Čak smo mu našli papuče u naselju Bare, što je bila potvrda da je tu prošao.

Tomić ima problema sa pamćenjem i demencijom, što je posledica povrede pre više od 20 godina, kada je ni kriv ni dužan kundakom udaren u glavu u vagonu gde je radio kao konobar.Bio je to pokušaj oružane pljačke u železnici u inostranstvu, posle čega je Kruševljanin morao u invalidsku penziju. Oženjen je i ima dva sina. Potomci napominju da o ocu brinu i da ni u čemu ne oskudeva.

Marina Tašov, foto S.Babović

-Jako je vezan za suprugu Maricu, koja ga sve vreme prati, ali ga je tog jutra, oko sedam sati,za trenutka izgubila iz vida, brinula je o malom unuku-kaže nam snaja.

- Visok je 1,90 centimetara. Na sebi je imao majcu i trenerku teget boje. Usput ga je videla komšinica, skrenuo je ka Slobodištu.Tražili smo pomoć policije, Crvenog krsta, vojske. Svuda smo zalepili letke sa njegovom fotografijom i brojem telefona za informacije, ali su svuda i sklonjeni, osim kod Nove pijace gde, inače, imamo tezgu.

PORODICA MOLI SUGRAĐANE ZA POMOĆ UKOLIKO neko primeti nestalog Dragana Tomića, tu informaciju može javiti porodici na brojeve telefona 062/96-75-441 ili na 037/34-35-557.Porodica nestalog Tomića moli Kruševljane za pomoć u pronalaženju, jer je možda jedan poziv dovoljan da ga nađu.
Kruševljanka Verica Radenković videla je Tomića na Novom groblju
-Davali smo ćerci godišnjicu, došao je kod nas, seo, zatražio sok i mi smo mu dali, kao i kesu sa hranom-priča nam Verica.

Slični susreti odigravali su se prošlog meseca, ali porodica pretpostavlja da zadnjih dana rezultati izostaju, između ostalog i zato što je Tomić u međuvremenu kao miran, možda uspeo da se uklopi u neku zajednicu lutalica, a verovatno i da mu je prilično porasla brada, pa sada teže može da se prepozna.

Do trenutka nestanka, bio je potpuno funkcionalan i svestan, komunicirao je sa članovima porodice, koji su zabrinuti i zbog činjenice da je nestao čovek bez terapije već izvesno vreme.

TEREN OTEŽAVA PRETRAGU

ISTRAŽIVANjE “Novosti” na temu nestalih u Rasinskom okrugu pre rađeno pre dve godine pokazalo je da se razlozi nestanka lica različitih generacija rzalikuju od slučaja do slučaja: od demencije kod starijih ljudi, preko kraćeg “bekstva” od kuće zbog ljubavi, do đačkog straha zbog loših ocena na kraju školske godine. Specifična konfiguracija terena okruga(veliki broj reka, jezera, planine) poseban je izazov u potrazi za ljudim u ovim krajevima.

foto S.Babović