PARALIZE pravosuđa tokom obustave rada advokata zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića - nema, potvrđeno je za "Novosti" u Prvom i Trećem osnovnom sudu u Beogradu. Ranije zakazana suđenja se mahom odlažu, ali, kako nam je rečeno, njih je tokom avgusta i inače manje zbog godišnjih odmora, na kojima su i sudije i branioci, a i same stranke.

Advokati ne prisustvuju do kraja ove nedelje ročištima za glavnu raspravu i glavnim pretresima, ne pristupaju pred tužilaštvima, ni kod saslušanja u policiji, u pretkrivičnom postupku. Prema rečima predsednika Advokatske komore Beograda Jugoslava Tintora, izuzetak su, kako je i bilo najavljeno, situacije u kojima je njihovo prisustvo neophodno. Recimo, u slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja povodom određivanja pritvora, prilikom zaštite maloletnika u slučajevima porodičnog nasilja, kao i kada se ne smeju propustiti određeni rokovi (npr. za žalbu).

PROČITAJTE I: SANjA PAPIĆ SE JEDVA DRŽALA NA NOGAMA: Sahranjen advokat Dragoslav Ognjanović (FOTO)

- Ne možemo biti u protestu do okončanja ovog slučaja, ali smo želeli da se uverimo da će svi kapaciteti biti iskorišćeni da se on reši. Za ovih pet dana neće biti značajnijeg zastoja u sudovima uprkos štrajku, niti ćemo nekom naneti veću štetu - kaže Tintor.


NAPAD NA PRAVOSUĐE

Kako smo obavešteni, uključeni su i BIA, i VBA, i MUP, a dobili smo uveravanja iz policije, Tužilaštva i Ministarstva pravde da će svako ubistvo advokata, baš kao i ubistvo sudije, biti tretirano kao napad na pravosuđe - kaže Tintor.