ZBOG spornog putovanja u Španiju đaka Devete gimnazije, koje je organizovala profesorka istorije Snežana Martić preko agencije "B2R", turistička inspekcija i dalje ispituje sve aktere događaja. Zakonskom zastupniku profesorke u sredu je naloženo da dostavi sve potrebne ugovore i priznanice. Povodom ovog slučaja, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će biti suspenzija i otkaza.

PROČITAJTE JOŠ - PROFESORKA KOJA JE VODILA GIMNAZIJALCE U ŠPANIJU: Nikog nisam obmanula i sama sam prevarena!

Prema Šarčevićevim rečima, odgovornost je isključivo na profesorima i direktorima, koji znaju da se ovakve vrste putovanja u privatnoj organizaciji pojedinog nastavničkog osoblja organizuju već godinama.

- Direktor Devete beogradske gimnazije neće biti ni ovaj što je bio do sada, ni novoizabrani, a biće smenjen i pomoćnik direktora - kaže ministar.

Kako su nam potvrdili iz Turističke inspekcije, u toku je inspekcijski nadzor i prikupljaju se potrebni podaci.

- Zakonski zastupnik profesorke Martić u sredu je bio kod nas i utvrdili smo šta od podataka i dokumenata treba da dostavi - kaže Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra turizma. - Još utvrđujemo tačan broj dece koji je otišao na putovanje, jer se negde pojavljuje 110, negde 105. Treba da se utvrdi koliko novca su roditelji uplatili, koliko su deca dala para, kakvi su to ugovori sklapani.

Šarčević objašnjava i da se direktor pravio da ne zna ništa, a ispostavilo se da je mnogo i dece išlo na letovanje. A i novoizabrani direktor, koji tek treba da stupi na dužnost, a sada verovatno neće, sa suprugom je organizovao jedno takvo putovanje.

Novoizabrani direktor Dušan Dimitrijević rekao je, za "Novosti", da je pisanu izjavu o njegovom putovanju na Zakintos sa grupom učenika, dostavio Ministarstvu prosvete. On je sa suprugom, takođe profesorkom te škole, koja je inače licencirani turistički vodič, organizovao letovanje u periodu od 9. do 20. jula.

- Početkom drugog polugodišta obratili su mi se roditelji sa molbom da njihova deca idu na letovanje, pa su me zamolili da budem pratilac- kaže Dimitrijević. - Kako roditelji znaju da moja supruga ima licencu zamolili su me da se njihova deca priključe nekoj grupi. Sve u vezi sa putovanjem, roditelji su ugovarali direktno sa agencijom "Pazl grup", a svaki roditelj je potpisao pojedinačni ugovor i sve uplate su išle direktno na račun agencije. Sve je proteklo u najboljem redu i deca i roditelji su veoma zadovoljni.

SVE PREKO ADVOKATA

PROFESORKA istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić potvrdila je, za "Novosti", da je njen zakonski zastupnik pozvan od strane turističke inspekcije i da će sve što je potrebno on u njeno ime dostavljati.

- Sve ću mu dostaviti od priznanica i ugovora i obrazložiti kako je bilo, a on će onda posredovati - kaže profesorka.