GRAĐANI koji plaćaju parking mesta širom Srbije SMS porukama na ćirilici uglavnom se suočavaju sa problemom, jer softveri JKP "Parking servisa" ih ne prepoznaju na ovom pismu. Naime, softveri su podešeni da primaju uplate samo na latinici, jer su tablice na vozilima tako i napisane. U pojedinim mestima građani plaćaju i kazne, jer sistem ne prihvata uplatu napisanu ćirilicom. U nekim gradovima, kada pokažu poruku u Parking servisu poništava se kazna, ali u drugim mestima nema tolerancije. Zbog toga građani žele da oba pisma budu ravnopravna.

Usluge Parking servisa u Novom Sadu je moguće platiti SMS porukom jedino latiničnim pismom. U suprotnom, vlasnik vozila rizikuje da bude kažnjen zbog "neplaćanja" korišćenja parkirališta.

U ovom gradskom preduzeću ističu da građani treba da unesu ono što vide, na pismu kojim je registarska oznaka i napisana, a u Srbiji se registarska oznaka izdaje na latiničnom pismu.

Pročitajte još: U Čačku ostaje kvačica

- Kada registarska oznaka u Srbiji bude izdata na ćirilici, mi ćemo svakako omogućiti da se na taj način može uplatiti parkiranje putem SMS poruke - preciziraju u JP "Parking servis". - Dakle, nije reč o favorizovanju bilo kog pisma, već se pridržavamo pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

Još dodaju činjenicu da tada registarska oznaka nije istoznačna, navodeći primer NS123ČV i NS123ČV, što kako ističu, sa stanovišta računarske logike nije isto.

- Nemamo informacije da li bi i operateri mobilne telefonije prihvatili ovakav način slanja SMS pruka, ali bi to izazvalo prilične probleme kod kodiranja samih poruka - kažu u "Parking servisu", ističući da određeni broj mobilnih telefona nema mogućnost da takve poruke pošalje ili zahtevaju posebna podešavanja za to.

foto D.Milovanović

Softver preduzeća "Metroparking jug" kojem je u Leskovcu povereno uređenje i naplata parkiranja prihvata oba pisma, ali u ovoj firmi ističu da su korisnici obavezni da prilikom slanja SMS-a ukucaju tablicu na onom pismu na kojem je izdata. Reklamacije u slučaju kada građani umesto latiničnog koriste ćirilično pismo ili obrnuto, pa zbog toga ne dođe do poklapanja sa podacima o plaćenom parkingu, u ovom preduzeću se uvek prihvataju.

- Naši kontrolori proveravaju tablicu ukucavajući je onako kako ona izgleda i na pismu na kojem je izdata. Kada ne dođe do poklapanja sa podacima o plaćenom parking mestu, oni su dužni da izdaju doplatnu kartu. Reklamacije te vrste nisu česte i one se uvek prihvataju. Problem se brzo reši, a doplatna karta stornira - kazao je Stevan Ranković, vlasnik "Metroparkinga". Isto je i u Loznici.

Pročitajte još: Zamena registarskih tablica se odlaže za dve godine

U gradskom preduzeću "Parking servis" u Požarevcu kažu da su naplatu parkinga preko SMS poruka uveli pre 10 godina i da je za to vreme bilo samo jedno problematično plaćanje zbog kucanja na ćiriličnom pismu. Vozač zbog toga nije snosio posledice u vidu kazne, jer je utvrđeno da je parking uredno platio. Za sada, oni koji koriste ćirilicu rešiće taj problem samo podnošenjem reklamacije kad im uplata ne bude prihvaćena, dok je za one koji koriste latinično pismo na sajtu "Parking servisa" postavljeno pojašnjenje. Ukoliko njihov telefon ne podržava unos dijakritičnih karaktera Ć,Č,Š,Ž i Đ, umesto njih mogu da ukucaju C,S,Z ili D.

foto N.Fifić

U Parking servisu u Kragujevcu nije se desilo da naplate kaznu kada ljudi parking plate SMS porukom na ćirilici.


KAZNA U NOVOM SADU

U VRŠCU, poruke se moraju pisati isključivo latinicom. Ukoliko korisnici napišu registarski broj ćirilicom, što se sporadično dešava, odmah dobijaju povratnu poruku da je taj format neodgovarajući. Samim tim, ne postoji mogućnost da im radnici "Parking usluga" napišu kaznu zbog nesporazuma u pisanju.

U Novom Sadu je jednom čoveku iz Kovilja pisana kazna jer je registarsku oznaku poslao na ćirilici. On kaže da je to narušavanje ravnopravnosti pisama.