DA slučaj stotinak trudnica i porodilja iz firme "Hendi tel", o kojima su "Novosti" pisale, nije usamljen, govori priča naše čitateljke Aleksandre Ilić iz Sombora. Ova majka dvoje dece već godinu i po obija pragove i još uvek nije uspela da ostvari svoja zakonom zaštićena prava. Iako u radnom odnosu, ona od 16. januara prošle godine ne prima platu, zdravstvena knjižica joj je neoverena i nema prava na zdravstvenu zaštitu!

Pročitajte još: Direktor kompanije "Hendi-tel": Sve plate smo im isplatili

Aleksandra je, naime, zaposlena na neodređeno vreme u firmi "DEM-Helas" DOO u Somboru. Početkom februara 2017. godine ustanovljeno je da ima rizičnu trudnoću i da mora da miruje, pa joj je lekar otvorio bolovanje. Lekarska komisija joj produžava odsustvo 6. marta iste godine i ono traje do 6. septembra, kada otvara porodiljsko bolovanje.

Pročitajte još: Rešenje za majke iz ugašenog "Hendija"

- Firma u kojoj sam zaposlena je i dalje aktivno privredno društvo, ali više ne posluje - kaže naša sagovornica. - Zbog toga su svi radnici poslati na tržište rada još tokom aprila i maja 2017. godine, a ja sam ostala jedina zaposlena, jer po zakonu nisu smeli da me otpuste tokom bolovanja. U početku su me uveravali da će sve biti u redu sa mojim zaradama i doprinosima, ali to se do danas nije dogodilo. Bilo je potrebno samo da poslodavac otvori poseban, namenski račun zabolovanja, jer ima pravo na refundaciju moje zarade od države. Molim ih od maja prošle godine da me puste, kao sve moje kolege, da odem na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, da primam barem tu nadoknadu. Odgovora nema.

Po nalogu Inspektorata za rad u Somboru, predmet Aleksandre Ilić je u Prekršajnom sudu već punih 14 meseci. Ta prijava se odnosi samo na neisplaćenu zaradu za prvih 30 dana bolovanja, jer za ostalo Inspektorat nije nadležan. U osmom mesecu trudnoće, obratila se i Policijskoj upravi Sombor, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala. Osnovno tužilaštvo u Somboru je nedavno izvestilo da "prati postupak pred Prekršajnim sudom i da nema potrebe da se pokreće novi postupak".

Obraćala se i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Ministarstvu za rad, ministarki bez portfelja zaduženoj za demografsku politiku, Narodnoj skupštini...

- Rezultat svega je da već sedamnaest meseci, prvo održavam trudnoću, a sada odgajam dete bez ijednog dinara. Od poslodavca ne dobijam ništa, jer ne isplaćuje zarade, iako je aktivno privredno društvo, a ni od države jer taj isti poslodavac nije uplatio poreze i doprinose. Ukoliko sama dam otkaz, nemam apsolutno nikakva prava. Sve su mi svesno i bez srama uskratili. I odbijaju bilo kakav kontakt sa mnom, čak i telefonski. A po isteku porodiljskog bolovanja, trebalo bi da se javim na posao. Samo ne znam gde, kada firma ne posluje - pita se Aleksandra.

KAŽNjAVANjE TRUDNICA

ALEKSANDRA Ilić smatra da su poslodavci u Srbiji najzaštićenija vrsta, oni krše zakon, a ne bivaju kažnjeni. Trudnicama i porodiljama kojima su zakonom zaštićena sva prava - ta ista prava se u praksi oduzimaju. Zbog loših poslodavaca kažnjavaju se porodilje, u vremenu kada se sav akcenat stavlja na povećanje nataliteta.