DA li je vladika mileševski Atanasije (Rakita) prekršio monaški zavet bezbračnosti i živi kao porodičan čovek i roditelj - mogla bi da bude tema zvanične crkvene istrage pod okriljem Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Utvrđivanje istine o poštovanju monaških zaveta vladike Atanasija posledica je skandala u kojem se našao zajedno sa penzionisanim vladikkom Filaretom, inače svojim prethodnikom na tronu Mileševske eparhije. Oni su se prošle nedelje fizički sukobili u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, a veći broj vernika okupljenih na večernjoj službi prisustvovao je koškanju, guranju i čupanju za bradu dvojice velikodostojnika.

Ozbiljne posledice ove istrage mogao bi, neočekivano, da pretrpi i predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je uzevši u odbranu vladiku Filareta izneo niz javnih optužbi na račun mileševskog episkopa.

- Vladika Atanasije je došao u manastir Dubnica u veoma alkoholisanom stanju - ispričao je Šešelj na TV Hepi. - Tako pijan gotovo sa vrata napao je vladiku Filareta da je ukrao eparhijske pare i da zbog toga mora da ide iz eparhije. Inače, Atanasije Rakita ima ženu i dvoje dece, što je protivno svim crkvenim propisima.

Pročitajte još - VLADIKA FILARET ZA "NOVOSTI": Atanasije me je gurao i vukao za bradu, ali mu opraštam!; Eparhija: Optužbe o sukobu su neosnovane

Šešelj je naveo i ime žene, koja navodno živi u Beogradu. On tvrdi i da je ona bila na platnom spisku Eparhije bihaćko-petrovačke kad je Atanasije bio na njenom čelu, kao i da joj je zaposlio brata kao računopolagača u eparhijama kojima upravlja.

Ove teške optužbe, osim što su skandalizovale vernike, izazvale su veliki potres u vrhu SPC. Veći broj episkopa, sveštenika i vernika od patrijarha Irineja i Svetog sinoda zatražio je otvaranje zvanične crkvene istrage.

Protođakon dr Ljubomir Ranković iz Eparhije šabačke, dugogodišnji šef medijske kuće "Glas Crkve", kaže za "Novosti" da SPC mora da ima odgovor na Šešeljeve optužbe.

- Jedino što bi bilo odgovorno jeste da Sinod, u skladu sa crkvenim kanonima, pod hitno formira komisiju koja će da ispita sve Šešeljeve navode. Ukoliko su optužbe tačne, dotični episkop morao bi da bude kažnjen lišenjem episkopskog čina. Ako se pokaže da su tvrdnje neistinite, Vojislava Šešelja, koji je izneo neproverene optužbe, trebalo bi isključiti iz crkvene zajednice - jasan je Ranković.

Vojislav Šešelj

ATOMSKI UDAR U TEMELj CRKVE

PROTOĐAKON Ranković ističe da su oči vernika i sveštenstva posle ovog skandala uprte u Sveti sinod i patrijarha.

- Uznemirenje i ogorčenje među sveštenstvom i narodom je ogromno. Ukoliko patrijarh i Sinod ništa ne preduzmu oko rasvetljavanja ovog događaja, u našoj crkvi ništa neće biti kao što je bilo. Ovaj skandal je atomski udar u same njene temelje, koja je episkopalna po svojoj strukturi i na toj činjenici počiva crkveni poredak. Ćutanje pred ovim skandalom dramatično će poljuljati pre svega visoki ugled i svetinju episkopskog čina, a samim tim i sve crkvene institucije - upozorava Ranković.