SVETI arhijerejski sinod SPC prati situaciju u Mileševskoj eparhiji, posle fizičkog sukoba bivšeg i sadašnjeg vladike, ali zasada nije poznato da li će neko od njih odgovarati u redovnom crkvenom postupku.

Ovo je "Novostima" u ponedeljak nezavanično rečeno u beogradskoj Patrijaršiji povodom incidenta čiji su akteri episkop mileševski Atanasije (Rakita) i umirovljeni vladika iste eparhije Filaret. Oni su se prošle nedelje u manastiru Dubnica naočigled okupljenih vernika, najpre verbalno, a zatim i fizički sukobili.

U Eparhiji mileševskoj rečeno nam je da je episkop Atanasije na putu i da nije dostupan za komentar. Ova episkopija, međutim, izdala je nejasno saopštenje kojim je - incident negiran.

Penzionisani vladika Filaret, međutim, za "Novosti", potvrđuje da se fizički sukob dogodio, ali i da ne očekuje ničiju odgovornost.

PROČITAJTE JOŠ - Vernici traže da se vladika Filaret vrati

- Vladika Atanasije je nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Od mene su ga odvojili prisutni sveštenici. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam - kaže Filaret.

Umirovljeni vladika ističe da se nije obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti namerava bilo šta da preduzme. On kaže da prašta, ali da i dalje oseća gorak ukus zbog nemilog događaja.

- Neprijatno mi je najviše zbog okupljenog naroda koji je to gledao. Sve se srećom brzo smirilo, a večernja služba u manastiru nije prekidana - navodi penzionisani vladika.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba. Odlukom Sabora SPC, na njegovo mesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije (Rakita). Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju. Kao trajno mesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gde se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

PROČITAJTE JOŠ - VLADIKA FILARET ZA "NOVOSTI": Atanasije me je gurao i vukao za bradu, ali mu opraštam!; Eparhija: Optužbe o sukobu su neosnovane


VIŠE NEMAM KUD

PENZIONISANI vladika Filaret povodom incidenta kaže da ne očekuje da ga Crkva pozove na bilo kakvu odgovornost.

- Ja odavde zaista nemam kud. Dedovina mi je uništena u poslednjem ratu, a kao monah od imovine nemam ništa. Ukoliko me oteraju i iz manastira Dubnica, ja mogu da idem samo kod Artemija - navodi bivši mileševski vladika.