VELIKA je bila gužva proteklih dana u studentskoj službi kojoj se prijavljuju budući brucoši na studijama za di-džeja. Fakultetu za medije i kulturu Megatrenda prijavilo se više od 90 kandidata. Među njima ima i poznatih beogradskih di-džejeva, onih za koje su čuli samo u kraju, mladih koji bi da menjaju profesiju, ali i maturanata koji bi prvi put da stanu za gramofone i zavrte ploče.

Nemaju strah od prijemnog, kažu, vole muziku i dobro je poznaju.

Milan Joksić ima 32 godine, nije do sada studirao, a muziku pušta najviše po kućnim i drugim manjim žurkama. Fakultet za di-džejeve mu je, kaže, šansa da unapredi svoj rad.

Pročitajte još: Otvoren fakultet za di-džeja

- Što da ne i da upoznam velike zvezde i napravim svetsku karijeru - kaže Milan u razgovoru za "Novosti". - Mnogo je di-džejeva, svi prave svoju muziku, a ja želim da se izdvojim time što imam diplomu. Znanje koje ću da steknem trebalo bi da mi pomogne da se izdignem iznad sitnih žurki koje sada radim. Kada sam video reklamu, bilo mi je čudno šta će di-džejevima fakultet i šta će tu da me nauče. Da puštam ploče, već znam. A onda sam video da su među predmetima i psihologija stvaralaštva, komunikologija, vođenje karijere... To su stvari koje bi mogle i te kako da mi koriste.

Kaže, ljudi su previše nepoverljivi, jer je reč o novom programu, a on je baš zadovoljan što će moći da uči o onome što voli da radi.

Ako polože prijemni, sa Milanom će od oktobra na predavanjima biti i Iva Vujetić iz Beograda. Ona je završila Grafičku školu i dugo se bavila hip-hop plesom. U puštanju muzike je potpuni početnik.

- Dugo sam se bavila plesom, volim da idem na žurke i da slušam muziku. Zato bih volela da mi puštanje muzike bude profesija - kaže Iva. - Nemam uzore u svetu "didžejinga" i volela bih da napravim svoj put u muzičkoj industriji.

Pročitajte još: Na master studije ne mogu sa crnogorskim diplomama

Iva se ne plaši prijemnog i veruje da će njeno poznavanje elektronske muzike biti dovoljno da dobije indeks Fakulteta za kulturu i medije. Kaže, već ima prijatelje koji tu studiraju, pa su joj preneli svoja pozitivna iskustva.

Malo je žena među di-džejevima, ali Iva kaže da je to ne zabrinjava, te da veruje da može da bude ravnopravna i da će joj fakultet pomoći u tome.

SVETSKE ZVEZDE

KANDIDATI kažu da ih je studije za di-džeja privukla i najava velikih svetskih imena iz muzičke industrije, od kojih će moći da uče "zanat". Rektor Megatrenda Mića Jovanović rekao je da, između ostalih, pregovara sa Bobom Sinklerom i Dejvidom Getom.