LEKCIJE o Jasenovcu, Prvom i Drugom srpskom ustanku i drugim važnim nacionalnim temama biće ujednačene u udžbenicima u Srbiji i Republici Srpskoj. U Srpskoj će se prvi put učiti i o ratovima devedesetih godina. Iste sadržaje učenici sa dve strane Drine učiće iz srpskog jezika, istorije, poznavanja prirode i društva (sveta oko nas) i geografije - najavljeno je nakon zajedničke sednice skupštinskih odbora za obrazovanje Srbije i Republike Srpske, održane u Banjaluci.

Ministar prosvete i kulture RS Dane Malešević najavio je da bi deo nastavnih planova i programa trebalo da bude usklađen već tokom ovog leta, a drugačija nastava za pojedine razrede da se realizuje od septembra. Ostaje otvoreno pitanje da li će novo gradivo zahtevati i štampanje i kupovinu novih udžbenika.

- Srpski narod, bez obzira na to gde bio, treba da uči isti jezik, istu istoriju, istu geografiju, jer se radi o istom narodu - rekao je Malešević.

Da je krajnje vreme da osnovno obrazovanje u Srbiji i RS bude usklađeno slaže se i Miroslav Popržen, predsednik Aktiva osnovnih škola u Banjaluci.


PROČITAJTE I: Šarčević: Zbog male mature smena načelnika školskih uprava


- O tome je i ranije bilo reči, ali, evo, uskoro će se i realizovati da deca u RS i Srbiji imaju usklađen program i nastavni plan iz nacionalne grupe predmeta, s obzirom na to da smo isti narod - izjavio je Popržen za "Novosti". - Vreme je da naša deca nauče više o Jasenovcu, Drugom svetskom ratu, kao i minulom ratu u BiH na čemu će biti naglasak, odnosno stradanju Srba kroz ratove.

Usklađivanjem nastavnih planova i programa iz nacionalne grupe predmeta u Republici Srpskoj i Srbiji, deo planova i programa iz srpskog jezika, istorije, geografije i poznavanja prirode i društva od početka nove školske godine će biti isti.

Ministar Malešević objasnio je i da, prema Dejtonskom sporazumu, RS ima pravo na sopstveno obrazovanje i nadležnost da uređuje sistem obrazovanja. Podsetio je i da su Ministarstvo prosvete i kulture RS i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije potpisali memorandum o saradnji 2010. godine.


PRVI PUT UČE O RATU

POSTOJALA je preporuka OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija da se protekli rat ne izučava kad je reč o školama u Bosni i Hercegovini. Međutim, škole u Federaciji BiH to ne poštuju, te je doneta odluka da on počne da se izučava i u školama Republike Srpske - rekao je nakon zajedničke sednice Ljubiša Stojmirović, potpredsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.