AUSTRALIJSKA kompanija Valley Eye Wear koja proizvodi naočare za sunce uklonila je juče, posle pisanja "Novosti", reklamni spot koji je snimljen pored spomenika žrtvama logora Jasenovac, gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno na desetine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Oni su umesto ove reklame, postavili kadrove koje su napravili kod Spomenika revolucije u Podgariću kod Bjelovara, gde je bila partizanska baza Moslavine. Tokom dana sklonili su i ovaj spot.

Direktor Javne ustanove "Spomen-područje Jasenovac" Ivo Pejaković kaže, za "Novosti", da su informacije o reklami dobili preko medija.

PROČITAJTE JOŠ - SRAMAN ČIN AUSTRALIJANACA: Snimali reklame u Jasenovcu! (VIDEO)

- Odmah smo reagovali i tražili da se zaustavi takva reklama. Poslali smo zahtev da se ukloni i dobili smo informaciju da je to urađeno - priča Pejaković. - Kod nas nema ograda, nema zidova ni barijera i naravno da se mogu napraviti snimci unutar Spomen-područja. Postoje čuvari koji obezbeđuju ceo kompleks, ali oni ne mogu da znaju ko će koristiti fotografije i u koje svrhe - kaže Pejaković.

Savo Štrbac iz "Veritasa" kaže za naš list da "ako su snimali, a nisu znali o čemu se radi, onda im se može oprostiti, ali, ako jesu, onda je to morbidno".

- Ne mogu da zamislim da neko snima spot za naočare na mestima gde su ljudi mučeni - priča Štrbac. - Tačno je da su komunistički spomenici koji su podizani u bivšoj Jugoslaviji impresivni i popularni u svetu, ali je sa druge strane pitanje da li je moralno koristiti ih u kadrovima za bilo kakve reklame.

Štrbac podseća da se na spisku žrtava nalazi 20.056 dece i da je među njima 60 odsto srpskih mališana.

Inače, kompleks Spomen-područja Jasenovca uređen je 1968. godine i obuhvata uže područje bivšeg koncentracionog logora Ciglana - Jasenovac. Na spomen-području su označena mesta gde su bili logorski objekti i stratišta, a put do spomenika Cvet je popločan pružnim pragovima. Sličnih pokušaja da Jasenovac služi kao pozadina nekoj reklami do sada nije bilo.


ZAHVALNICE DAČIĆU I ALONI FIŠER

MEĐU preživelim logorašima danas su samo oni koji su u Jasenovcu bili kao deca. U udruženju u Beogradu ih ima 366, a moguće da ih ima još koji nisu članovi, jer nikada nisu smogli snage da govore o mukama koje su prošli. Oni čuvaju sećanja na žrtve, a 11. jula će, između ostalih, dodeliti zahvalnice ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i ambasadorki Izraela u Srbiji Aloni Fišer Kam zbog izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" koja je ove godine održana u zgradi UN u Njujorku.