NAKON prigovora Labrisa, nevladine organizacije za lezbijska prava, četiri udžbenika za srednje škole povučena su na doradu. Još dva udžbenika bila su sporna, ali njih svakako nema u prodaji. Labris se žalio poverenici za ravnopravnost, koja je zatražila od Ministarstva prosvete da udžbenici koje izdaje Zavod za udžbenike budu izmenjeni.

Pročitajte još: AUTORI NA UDARU: "Labris" uređuje udžbenike

Izdavač je dobio rok da izbaci sporne delove, posle čega će udžbenici moći ponovo da budu u učionicama.

Zavod za udžbenike poslušao je preporuku Ministarstva prosvete, na osnovu mišljenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, i povukao udžbenike. Reč je o izdanjima Zavoda za udžbenike - "Interne bolesti sa negom 2", "Zdravstvena nega III", "Psihologija za drugi razred gimnazije", "Psihologija" za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge, "Neuropsihijatrija" i "Dečija neuropsihijatrija".

I bez Labrisovog zahteva, u prodaji nema "Neuropsihijatrije" i "Dečije neuropsihijatrije sa negom" za treći, odnosno četvrti razred medicinske škole, jer je reč o veoma starim izdanjima.

- Preostala četiri udžbenika se nalaze u prodajnom katalogu jer su ovi naslovi privremeno povučeni sa tržišta da bi se izvršile ispravke njihovog sadržaja, a nakon toga, naslovi čiji sadržaji budu ispravljeni biće ponovo u prodaji - objašnjeno je u Zavodu za udžbenike.

Pročitajte još: Komentar: Hilari i udžbenici

U izveštaju koji je potpisala poverenica za ravnopravnost navodi se da se ovim izdanjima diskriminišu pripadnici LGBT populacije, na osnovu seksualne orijentacije.

Osim odredaba koje diskriminišu, Labrisu su zasmetali i delovi lekcija koji su tačni, ali nisu afirmativni po gej popupaciju, te su zatražili izmenu i tih rečenica.


NEMA ALTERNATIVE

U srednjim školama nadaju se da će tokom leta udžbenici biti dorađeni i ponovo vraćeni u škole, jer za predmete za koje su pisani ne postoji alternativa. Đaci mogu samo iz njih da uče.