Ivana Radović iz beogradske nevladine organizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, dobitnica je ovogodišnje nagrade TIP Hero koju američki Stejt department svake godine, prilikom objavljivanja Izveštaja o trgovini ljudima, dodeljuje pojedincima iz celog sveta kao priznanje za njihov ukupni rad na suzbijanju trgovine ljudima.

Ivana Radović nagrađena je za svoj rad u NVO ASTRA za zagovaranje unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima i za svoj jedinstveni doprinos u jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz izgradnju kapaciteta relevantnih institucija i organizacija, rečeno je na svečanosti u Vašingtonu.


Ovogodišnjim herojima i heroinama u borbi protiv trgovine ljudima, nagradu su na svečanoj ceremoniji u Vašingtonu uručili državni sekretar SAD Majk Pompeo i savetnica predsednika SAD Ivanka Tramp.


"Trgovina ljudima nije priča o jadnim i naivnim žrtvama i zlim trgovcima, već o našem globalnom društvu koje ovakav vid eksploatacije čini mogućim. Bez ozbiljnih društvenih promena nema ni stvarne borbe protiv trgovine ljudima", kazala je Ivana Radović na svečanosti.


Pročitajte još: Godišnje bar stotinak žrtava trgovine ljudima


Ona je prva osoba iz Srbije koja je dobila nagradu TIP Hero – Heroj/Heroina u borbi protiv trgovine ljudima.


Američki Stejt department svake godine objavljuje TIP izveštaj, u kome, između ostalog, daje ocenu napora svih država u svetu u suzbijanju trgovine ljudima.


U odnosu na to u kojoj meri ispunjavaju minimum standarda u borbi protiv trgovine ljudima – u oblasti prevencije, zaštite žrtava i krivičnog gonjenja trgovaca ljudima – države se klasifikuju u tri kategorije.


Nakon dve godine na takozvanoj "listi za posmatranje", Srbija se ove godine vratila u Grupu 2, odnosno u grupu zemalja koje još uvek ne ispunjavaju minimum standarda u suzbijanju trgovine ljudima, ali čine značajne korake u tom pravcu.


Uz priznanje za napredak ostvaren u poslednjih godinu dana, preporuke za Srbiju uključuju intenziviranje istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za trgovce ljudima, uz izricanje strogih zatvorskih kazni, formalizovanje postupaka za identifikaciju žrtava, formalizovanje saradnje sa specijalizovanim NVO koje pružaju pomoć žrtvama i njihovo sprovođenje u praksi.


Pročitajte još: Presečen međunarodni lanac trgovine ljudima, otkriven 61 Kinez


Preporuke se odnose i na poboljšanje položaja žrtava u sudskom postupku, obuku tužilaca i sudija, puno sprovođenje smernica o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima, obezbeđivanje obuke i ostalih resursa za radnu i tržišnu inspekciju kako bi se istražili i sprečili slučajevi prevarnog vrbovanja.


Ivana Radović je koordinatorka tima za istraživanje, razvoj i praćenje politika nevladine organizacije ASTRA iz Beograda.