DVEHILjADITOM korisniku Regionalnog programa namenjenog rešavanju stambenog pitanja najugroženijih izbegličkih porodica Zoranu Mileusniću, uručeni su u subotu ključevi montažne kuće. Reč je o izbeglici iz Hrvastke koji je sa svog ognjišta proteran posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Na svečanosti u Bačkoj Palanci ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je u okviru tog programa u Srbiji otvoreno 25 gradilišta, kao i da se očekuje dodela ključeva još 30 montažnih kuća i 100 paketa građevinskog materijala.

- Srbija sprovodi program kroz osam potprojekata, kroz koje se dodeljuju četiri tipa stambenih rešenja: pomoć pri kupovini seoske kuće sa okućnicom, dodela paketa građevinskog materijala, izgradnja montažne kuće i dodela stanova. Prava snaga i cilj programa je da praktičnim sredstvima doprinese poboljšanju životnih uslova i prevazilaženju teške izbegličke situacije - rekao je Dačić.

Pročitajte još - Izbeglicama dosad 2.000 kuća

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je naglasio da je u okviru ovog stambenog programa zbrinuto gotovo 2.000 izbegličkih porodica i istovremeno je zahvalio Mileusniću na strpljenju i istrajnosti.

- Zoran je jedan od izbeglih Srba iz Hrvatske. Tokom 1995. je došao u Srbiju posle operacije "Oluja", sa bratom i roditeljima. Ovde se nastanio, oženio, dobio dvoje dece i nakon više od dvadeset godina, dobiće i svoj dom - naglasio je Dačić.

ZAJEDNIŠTVO REGIONA

REGIONALNI stambeni program je zajednički, višegodišnji program u kojem učestvuju Srbija, Hrvatska, BiH i Crna Gora. Odnosi se na najugroženije izbegličke porodice.