VISOKI savet sudstva imaće 10 članova, pet sudija i pet istaknutih pravnika. Predsednik neće imati "zlatan glas", a on može biti i iz redova jednih i iz redova drugih. Ovako je "presudila" Venecijanska komisija na današnjoj sednici, ocenjujući nacrt ustavnih amandmana koje su joj pre mesec dana poslali Ministarstvo pravde i Vlada. Posebno je zanimljivo, kako "Novosti" saznaju, što je Komisija sugerisala da u VSS uđu i ministar pravde i predsednik Vrhovnog kasacionog suda!

Ovim je stavljena tačka na polemike koje već nekoliko meseci traju između tvoraca izmena Ustava i sudija. Delioci pravde su tražili da se uticaj izvršne vlasti na pravosuđe smanji tako što će u VSS većinu činiti sudije.

Komisija je "aminovala" da se nesudije biraju većinom od tri petine u parlamentu, posle konkursa koji sprovodi konkursna komisija. Ukoliko skupština ne izabere istaknute pravnike, njih bira posebna komisija, ali između svih kandidata, a ne samo onih koje je konkursna komisija predložila Skupštini.

Takođe je bitno da Venecijanska komisija u mišljenjima podržava Pravosudnu akademiju kao ustavnu kategoriju, a od Ministarstva traži da u amandmanima jasnije precizira u kojim se sve situacijama može raspustiti VSS, kao i odredbe oko disciplinske odgovornosti, eventualnog izmeštanja sudija u drugi sud i smene zbog nesavesnog rada.

PROČITAJTE JOŠ: ONI NAM PROCENjUJU USTAV: Šta je Venecijanska komisija?

Kada bude stiglo zvanično mišljenje Venecijanske komisije, amandmani će biti usklađeni sa preporukama i prosleđeni poslanicima na odlučivanje.

- Ministarstvo pravde zadovoljno je usvojenim mišljenjem koje će Venecijanska komisija uputiti Srbiji - rekla je ministarka Nela Kuburović. - To pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo poslali predloge amandmana.

Ona je potvrdila da će Ministarstvo prihvatiti sva mišljenja Venecijanske komisije, i istakla da se veliki deo primedaba odnosio na nejasnoće u prevodu teksta, ali su one otklonjene na sednici.

PROČITAJTE JOŠ: Komisija poput kadije

PODRŠKA PREDLOZIMA

Najvažnije je da je Komisija podržala predlog u pogledu sastava VSS, pa ostaje pet sudija i pet članova koje bira Skupština. Prihvaćen je i predlog Ministarstva da u slučaju da Skupština ne izvrši izbor, taj mandat ima petočlana komisija - kaže Kuburović.

Bitno je, kako je istakla, i to da su izmenjene odredbe vezane za sastav Državnog veća tužilaca u odnosu na prvobitni nacrt dobijen od Venecijanske komisije, i podržano je ono što je uradilo Ministarstvo pravde.