Na Izbornoj skupštini SANU 8. novembra biće razmatrano 26 kandidatura za dopisne članove Akademije i 18 za redovne.

Potpredsednik SANU akademik Zoran Popović naveo je da Akademija sada ima 133 člana i da ukoliko do novembra ne izgubi nijednog i 8. novembra bude izabrano svih 26 kandidata, imaće 159 članova, što je jedan manje od numerus klauzusa koji su uveli prošlogodišnjom izmenom Statuta.

Kandidat za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke je Željko Šljivančanin, kandidati za dopisne članove Odeljenja jezika i književnosti sa većinom glasova su Jovan Delić, Zoran Paunović, Ljubinko Radenković, Mihajlo Pantić.

Sa dvotrećinskom podrškom na Izbornu skupštinu za dopisnog člana Odeljenja hemijskih i bioloških nauka ide Tanja Ćirković Veličković, a sa većinom glasova Aleksa Obradović, Marjan Niketić i Pavle Pavlović. Kandidati za Odeljenje društvenih nauka sa dvotrećinskom podrškom su Alpar Lošonc i Pavle Petrović, a sa većinom glasova Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Rašević.

Pročitajte još - TAJNO GLASANjE U SANU: Od 15 kandidata prošlo četvoro

Sa većinom glasova na skupštinu idu Vlada Veljković, Slaviša Trajković i Dragoslav Šumarac za dopisne članove Odeljenja tehničkih nauka, dok su kandidati za Odeljenje istorijskih nauka sa dvotrećinskom podrškom Dragan Vojvodić, Vujadin Ivanišević, Mira Radojević, a sa većinom glasova Đorđe Bubalo.

Jedini kandidat za člana Odeljenja medicinskih nauka i to sa većinom glasova je Tatjana Simić, dok su kandidati za nove članove Odeljenja likovne i muzičke umetnosti Jelena Jovanović i Sava Halugin sa dvotrećinskom podrškom i Borislav Stojkov i Mileta Prodanović sa većinom glasova.

INOSTRANI ČLANOVI Kandidati za inostrane članove SANU su Dželal Šengor za Odeljenje za matematiku, fiziku i geonauke, Miroslav Krstić i Mauro Ferari za Odeljenje tehničkih nauka i Euđen Simion za Odeljenje jezika i književnosti.

Kandidati za redovne članove su dopisni članovi Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević sa Odeljenja za matematiku, fiziku i geonauke, Goran Petrović, Zlata Bojović, Slobodan Grubačić i Milan Danojlić sa Odeljenja jezika i književnosti, Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić sa Odeljenja hemijskih i bioloških nauka.

Pročitajte još - SKUPŠTINA SANU: Predsednik poriče jednoumlje

Na konačnoj listi za Izbornu skupštinu su i Aleksandar Kostić (Odeljenje društvenih nauka), Miloš Kojić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka), Ljubodrag Dimić (Odeljenje istorijskih nauka), Zoran Krivokapić, Milorad Mitković i Petar Seferović (Odeljenje medicinskih nauka) i Milica Stevanović (Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).

Potpredsednik SANU je najavio da će do septembra javnosti staviti na uvid celokupnu dokumentaciju svih kandidata.