DOKTOR Tatjana Simić iz Instituta za biohemiju Medicinskog fakulteta u Beogradu jedini je lekar koji će na predstojećim izborima imati šansu da postane dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, saznaju "Novosti". Izborna skupštini je zakazana za 8. novembar.

PROČITAJTE JOŠ - TAJNO GLASANjE U SANU: Od 15 kandidata prošlo četvoro

Na izbornom listiću će pored njenog imena pisati "bez podrške odeljenja", jer je dobila natpolovičnu, a ne i dvotrećinsku većinu glasova. Na sednici Odeljenja medicinskih nauka za dva glasa pobedila je prof. dr Lazara Davidovića, direktora Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS. Akademici su u prvom krugu glasanja bili potpuno podeljeni, pa su njih dvoje dobili po 12 glasova, da bi se u drugom krugu jedan od glasača predomislio, pa je dr Simić pobedila sa 13:11.

Oboje je za članstvo u SANU predložilo Srpsko lekarsko društvo. SLD je, saznaju "Novosti", imalo još tri kandidata - prof. dr Arsena Ristića, kardiologa i direktora Klinike za kardiologiju KCS, dr Momira Mikova, kliničkog farmakologa u Novom Sadu, i prof. dr Milana Nedeljkovića, interventnog kardiologa KCS.

KANDIDATI UZ Tatjanu Simić i Lazara Davidovića, kako saznajemo, najviše glasova dobio je urolog prof. dr Miroslav Đorđević iz klinike u Tiršovoj, kao i prof. dr Arsen Ristić i prof. dr Tihomir Veinović, ginekolog u Novom Sadu. Među kandidatima je bio i prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Njih petoro predložile su sekcije, podružnice ili Akademija medicinskih nauka. Prošli su komisiju SLD sa devet članova, kojoj predsedava akademik Miodrag Čolić, a u kojoj su još i akademik Đorđe Radak, vaskularni hirurg u Institutu "Dedinje", i akademik Nebojša Lalić, endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Ove godine odlučeno je da se napravi uslovno rečeno pozitivna diskriminacija, pa su medicinsko i odeljenje matematike imali pravo na po jednog kandidata, u korist odeljenja društvenih nauka, gde su kandidati zbog nekih ranijih propusta, pa i međusobnih svađa, propadali na izborima. Zbog toga su došli u situaciju da imaju pet-šest akademika, i to uglavnom starih - prokomentarisao je kratko, za "Novosti", akademik Radoje Čolović, predsednik SLD.

Odeljenje medicinskih nauka moglo je da predloži samo jednog kandidata, jer je prošlogodišnjom izmenom statuta SANU predviđeno da svako odeljenje može da ima maksimalno 25 članova, a oni već imaju 24. Konkurencija je bila žestoka, jer se za to jedno mesto borilo više od 20 stručnjaka u oblasti medicine.