ZA 17 odsto od ukupno 52.000 smrti godišnje uzrokovane kardiovaskularnim bolestima, krivac je - duvan, upozorili su u četvrtak stručnjaci povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvana, koji se ove godine obeležava pod sloganom "Duvan slama srce".

Tako je duvan izbio na drugo mesto vodećih faktora obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da u Srbiji puši svaki treći odrasli stanovnik i 11 odsto školske dece uzrasta od 13 do 15 godina. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović smatra da je preventiva od najranijeg uzrasta veoma važna kako bi se prevenirale mnogobrojne bolesti koje izaziva pušenje:

- Osim pušača, u velikom riziku od posledica koje izaziva duvan su i nepušači izloženi duvanskom dimu, a on teške posledice posebno ostavlja na decu.

PROČITAJTE JOŠ - ''Filip Moris'' se zalaže za budućnost bez duvanskog dima

Poslednji rezultati istraživanja o stavovima stanovništva o izloženosti duvanskom dimu pokazali su da je najveći procenat pušača u Srbiji u starosnoj dobi od 30 do 55 godina, a da je u odnosu na 2016. godinu broj pušača koji razmišljaju o prestanku pušenja porastao sa 16 na 25 odsto.

PODRŠKA JAVNOSTI ZAŠTITI DECE

GRAĐANI u velikom procentu podržavaju zakonsku regulativu koja štiti decu od izloženosti duvanskom dimu: 80 odsto anketiranih smatra da treba zabraniti pušenje u kolima u prisustvu dece, 78 podržava zabranu pušenja na dečjim igralištima, a 53 u otvorenim sportskim objektima. Istaživanje je pokazalo da pušenje u Srbiji nije dozvoljeno samo u 13 odsto domaćinstava.