Dugogodišnji direktor Instituta za kriminologiju Dobrivoje Radovanović ocenio je danas da su nezavisnost sudstva i tužilaštva neophodan uslov za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala i smanjenje broja ubistava povezanih sa delovanjem mafijaških grupa.

"Selektivnost u krivičnom gonjenju, kada su u pitanju ubistva i druga najteža krivična dela, međutim, ukazuje na povezanost organizovanih kriminalnih grupa i države", kazao je za Betu Radovanović, koji je i redovni profesor Univerziteta u Beogradu u penziji.


U Beogradu je je pre dva dana ubijen Dragoslav Miloradović (43), ispred auto-perionice na Karaburmi. Miloradović je bio kum i najbolji prijatelj Luke Bojovića, nekadašnjeg vođe "Zemunskog klana", koji trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Španiji.

Radovanović je rekao da treba prihvatiti sa rezervom statističke podatke koji se prezentuju javnosti jer, zbog različite metodologije, postoji velika razlika između podataka Zavoda za statistiku, Tužilaštva i sudova.

Pročitajte još: Na Kosovu 1.521 ubistava za 18 godina

"Svake godine imamo između 20 i 30 ubistava u porodici. Ako tome dodamo gotovo svakodnevne vesti o ubistvima kao posledici mafijaških obračuna, veoma teško možemo doći do toga da se u Srbiji broj ubistava svodi na 80", rekao je on.


 Ubistvo Dragoslava Miloradovića, foto N.Skenderija


Ministarstvo unutrašnjih poslova je u martu saopštilo da je prošle godine u Srbiji bilo 76 krivičnih dela ubistava, što je, kako su istakli, najmanji broj u poslednjih skoro 30 godina. Oni su naveli da u Srbiji ima mnogo manje ubistava u odnosu na mnoge razvijenije zemlje Evrope, a da je procenat njihovog rasvetljavanja u prethodnom periodu bio iznad 80 odsto.

Pročitajte još: Bojovićev kum ubijen zbog raskola u klanu

MUP tvrdi da se broj tih krivičnih dela u Srbiji od 2000. do 2012. godine kretao između 120 i 215, pa je tako 2000. godine bilo 212 takvih dela, sledeće godine 215, a 2009. su zabeležena 142 krivična dela ubistva.

Nakon što je početkom ove godine, u centru Beograda u blizini škole na Vračaru, hicima iz vatrenog oružja ubijen Davorin Baltić, povezan sa crnogorskim Kavačkim klanom, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je u da u Srbiji, u 2017. godini, zabeležen "najmanji broj ubistava u proteklih 20 godina".