Američki Stejt department je objavio je izveštaj o verskoj toleranciji u svetu u 2017. godini, u kome je naveo da je Priština pokušala da napravi dobre zakone kada je reč o verskim pravima, ali u mnogim slučajevima ta prava se negiraju vernicima različitih religija na Kosovu, prenosi prištinski Zeri.


U izveštaju se govori i o finansijskoj podršci koju je Vlada tzv. države Kosovo dala instituciji za islamsko obrazovanje, Islamskoj zajednici Kosova (IZK), medresi u Prištini, Prizrenu i Gnjilanu, kao i to da su se na tu odluku žalile druge verske grupe koje nisu dobile finansijsku podršku.


"Pojedini pripadnici drugih grupa i drugi nereligiozni pripadnici su naveli da su bili uznemireni zbog toga što vlada nije finansirala versko obrazovanje za druge verske grupe", navodi se u izveštaju.


PROČITAJTE JOŠ: Jevtić: Kosovo hoće da bude deo Turske


Kao deo strategije vlade, za IZK se navodi da je održala sastanke u medresi i na Fakultetu za islamske studije, sa ciljem informisanja mladih o tome da ne potpadnu pod uticaj ekstremizma.


Kako se navodi, u izveštaju se pominje i izveštavanje medija o pritisku koji je turska vlada izvršila na privremene kosovske institucije u cilju zatvaranje škola koje su povezane sa muslimanskim klerikom, Fetulahom Gulenom.


Izveštaj pominje da je bilo slučajeva nasilja na verskoj osnovi, intervenisanja u verska hodočašća, jezika mržnje i vandalizma, kao i da su dve verske zajednice - IZK i SPC kritikovale medije za podsticanje klime netolerancije.


Izveštaj pominje da je opština Priština nastavila da brani SPC da sprovodi popravke na objektu pravoslavne crkve u kampusu Univerziteta u Prištini.