IZBORI kandidata Odeljenja društvenih nauka za nove dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti su sporni - smatraju akademici Danilo Basta i Časlav Ocić. Dvojica akademika, koji su bili sekretari odeljenja, kažu da je nezapamćeno da kandidati koje je predložilo samo odeljenje, i u aprilu podržalo jednoglasno, već u maju ne dobiju potrebnu podršku da se o njima glasa na zasedanju Izborne skupštine, koja je zakazana za 8. novembar.

Pročitajte još: IZBOR ZA NOVE ČLANOVE SANU: Samo trojica idu dalje

Kao dva primera navode etnologa Bojana Jovanovića i filozofa Iliju Marića, za koje kažu da su među vodećim naučnicima u oblastima kojima se bave. Ovde su se, tvrde, umešali i neki drugi, neakademski kriterijumi. Basta i Ocić nisu učestvovali u izbornom procesu, jer smatraju da su skrajnuti i isključeni iz rada odeljenja još pre godinu dana. Tada nisu pozvani na sastanak na kome je, tvrde, akademik Ocić nelegalno smenjen s mesta sekretara Odeljenja društvenih nauka. Tako su o izboru kandidata za članstvo u Odeljenju društvenih nauka odlučivala četiri člana tog odeljenja i petoro akademika pridruženih iz Odeljenja istorijskih nauka.

Pročitajte još: Odabrani kandidati za članstvo u SANU: Mićun otpao, Antoniću podrška

- Još od kada nisam dobio poziv na sastanak na kome je u potaji smenjen akademik Ocić, smatram da sam izbrisan iz tog odeljenja - kaže, za "Novosti", akademik Basta. - Sve što je učinjeno na tom sastanku, 15. juna prošle godine, bilo je nelegalno, i zato mora da bude poništeno i vraćeno u pređašnje stanje.

Naš sagovornik na slučaju profesora Ilije Marića objašnjava nedoslednost u davanju podrške kandidatima. U prvom krugu glasanja u aprilu, kada su učestvovali samo članovi Odeljenja društvenih nauka, Marić je dobio podršku sva četiri člana. Kada su im se u maju pridružili akademici Odeljenja istorijskih nauka, nije prošao jer je imao četiri glasa "za" i pet "protiv".

- Glasanje je bilo tajno i ne znamo da li su se kolege iz Odeljenja predomislile za mesec dana ili su ih nadglasali članovi drugog odeljenja, ali postoji osnovana sumnja da je reč o ovom drugom - kaže akademik Basta. - To se ne može tumačiti drugačije nego kao neskriveno tutorisanje sa strane i presudno uticanje na izbor kandidata. Odluka kolega istoričara da eliminišu Iliju Marića je ne samo nekolegijalna i neakademska, nego i neodgovorna i, čak, zlonamerna.

Identična stvar dogodila se i Bojanu Jovanoviću. Nikada ranije nije se desilo da, od prvobitno predložena četiri, ne budu podržana dva kandidata Odeljenja, a da umesto njih podršku dobije čak troje kandidata predloženih izvan Akademije.

Slično se dogodilo i s kandidaturom Rajka Bukvića, dodaje akademik Ocić. On je predložen potpisima trojice akademika i, iako je na izborima 2015. imao jednoglasnu podršku Odeljenja društvenih nauka ali nije prošao na Skupštini, sada ga isti ti ljudi iz Odeljenja nisu podržali.

Akademik Basta, jedini filozof u SANU, i akademik Ocić, jedini ekonomista u SANU, smatraju da ishod glasanja predstavlja nepoštovanje volje članova Odeljenja. Razlog za to što nisu podržani kandidati Odeljenja vide u otvaranju prostora za takmace za čiju podršku su instrukcije, najverovatnije, stigle iz vrha Akademije.

"SKRAJNUTE" DRUŠTVENE NAUKE

NAŠI sagovornici su sigurni da nije slučajno to što je Odeljenje društvenih nauka u poslednjih 15 godina dobilo samo jednog novog člana i što mu preti gašenje. Reč je o pokušajima marginalizacije društvenih nauka i nastojanju da se predstave kao manje bitne u odnosu na prirodne i tehničke nauke.

Foto Pečat Akademici Časlav Ocić i Danilo Basta

SMENA U TAJNOSTI

NA DNEVNOM redu sutrašnje godišnje Skupštine SANU biće i verifikacija smene akademika Ocića s mesta sekretara Odeljenja društvenih nauka, koja je, prema mišljenju Baste i Ocića, nezakonita.

- Način na koji sam smenjen bio je sraman. Sastanak koji nazivaju sednicom održan je u tajnosti, kao puč, pred komemoraciju akademiku Vojislavu Stanovčiću, koju je trebalo da vodim. Samo su došli i rekli da se pomerim, da neću ja voditi komemoraciju, jer sam smenjen - otkriva Časlav Ocić.