SVETI arhijerejski sabor SPC je, na upravo završenom zasedanju u Patrijaršiji u Beogradu, odlučio da u toku ove godine molitveno i dostojanstveno obeleži i 1.000-godišnjicu osnivanja Ohridske arhiepiskopije.

Arhijereji su pozdravili najavu donošenja, u bližoj budućnosti, Časnog pojasa Presvete Bogorodice, koji se čuva u manastiru Vatopedu na Svetoj gori, i čudotvornih moštiju Svetog Luke, lekara, arhiepiskopa simferopoljskog (Krim) i ispovednika vere u sovjetskoj Rusiji, kako bi se naš verni narod mogao pokloniti tim velikim svetinjama.

- Sabor pozdravlja pravosnažnu odluku Velikog saveta Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom se konstatuje da su vlasti Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije prekršile međunarodnu konvenciju o ljudskim pravima i slobodi vere i savesti odbijajući da registruju kanonsku ohridsku arhiepiskopiju - kažu u Patrijaršiji.

PROČITAJTE JOŠ - Kosovo je najvažnija tema na Saboru SPC

SABOR se upoznao sa sadržajem izveštaja o radovima na oslikavanju i ukrašavanju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, o crkvenoj prosveti, o radu Svetog sinoda, Patrijaršijskog upravnog odbora, Fondacije za Kosovo i Metohiju, Dobrotovorne fondacije SPC "Čovekoljublje", Pokloničke agencije "Dobročinstvo", Informativne službe SPC, saborskog Odbora za Jasenovac i Verske službe u Vojsci Srbije i u Oružanim snagama BiH, kao i sa sadržajem izveštaja eparhijskih arhijereja o njihovom radu.

Opšta je konstatacija Sabora da je sve više problema po eparhijama: drastično se smanjuje broj stanovnika u seoskim sredinama, pa tako i broj vernika, a bela kuga hara svugde, zbog čega Srbima preti demografska katastrofa.

NOVI ČLANOVI SINODA EPISKOPa banjalučkog Jefrema Sabor je odlikovao Ordenom Svetog kralja Milutina. Za odnose Crkve sa Vojskom Srbije, naročito po pitanju verske službe u Vojsci, umesto episkopa šumadijskog Jovana izabran je episkop timočki Ilarion. U Svetom sinodu je prestao mandat episkopima zvorničko-tuzlanskom Fotiju i žičkom Justinu, koji ostaju članovi zamenici, a za nove članove izabrani su, na predlog patrijarha Irineja, episkopi šumadijski Jovan i bački Irinej.

ALBANSKI ekstremisti i dalje, sve provokativnije, deluju ne samo na KiM, nego i u Eparhiji vranjskoj (Preševo), rumunski propagandisti intenziviraju svoje delovanje protiv kanonskog poretka Crkve u eparhijama timočkoj i braničevskoj, a to čine u okviru projekta rumunizacije vlaškog i vlahojezičnog dela stanovništva istočne Srbije, a na sličan način postupaju i izvesni bugarski krugovi u Eparhiji vranjskoj (Bosilegrad).

- Posebno je alarmantno stanje u Crnoj Gori, gde državni aparat vodi diskriminatorsku kampanju protiv zakonite Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, favorizuje beznačajnu sekticu Miraša Dedeića, pri čemu istovremeno vrši stalni pritisak na srpski narod pokušavajući da mu nametne crnogorstvo kao nacionalni identitet - zaključili su srpski arhijereji.

SABOR je istakao da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama besprekorni, uz žalosni izuzetak ponašanja Rumunske pravoslavne crkve i besmislene inicijative Bugarske patrijaršije da se nezvano i nekanonski umeša u pitanje rešavanja statusa raskolničke "Makedonske pravoslavne crkve". Sabor je izrazio i punu solidarnost s mučeničkom sestrinskom Crkvom u Ukrajini, izloženoj najgrubljem gonjenju od strane režima u Kijevu.

Članovi Svetog arhijerejskog sabora SPC na ovogodišnjem zasedanju / Foto Srpska prvavoslavna crkva


Konstatovano je da su odnosi sa Rimokatoličkom crkvom, crkvama reformacije i ekumenskim organizacijama korektni i konstruktivni, što ne važi za odnose sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, u kojoj, pored dobronamernih biskupa koji deluju u duhu Drugog vatikanskog sabora, postoji i dobar broj biskupa neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike. Sabor je izrazio nadu da će oni prvi izvršiti veći uticaj na hrvatske rimokatoličke vernike nego ovi drugi.

PROČITAJTE JOŠ - Apel SPC za neotuđenje KiM i protiv podele Pokrajine

SVETINjA BRAKA I PORODICE

SABOR je posebnu pažnju posvetio svetinji braka i porodice. Potvrdio je svoju prošlogodišnju odluku o osnivanju posebnog odbora pri Svetom sinodu koji će se baviti tom problematikom, kao i odbora za bioetiku i ekologiju.