SVETI arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve, na zasedanju u Patrijaršiji u Beogradu, nastavio je u nedelju rad razmatranjem zadataka na završetku radova i oslikavanju Hrama Svetoga Save u glavnom gradu.

Ljubav, sloga i sabornost, kako su ocenili arhijereji, "čine završetak radova uspešnim, valjanim i na radost Crkve, njenih vernika i poštovalaca u zemlji i svetu".

Crkvena "skupština" u ponedeljak ne zaseda, a od utorka sledi razmatranje ključnih tema, od stanja na Kosovu i Metohiji, njegovog statusa, do razgovora o predlogu novog ustava SPC.

Najviše crkveno telo će, prema našim saznanjima, raditi najduže do petka, do kada će uslediti niz odluka, među kojima su i kadrovske. One se tiču izbora novih vladika i popunjavanja praznih episkopskih mesta, pre svega u rasejanju od Nemačke do Južne Amerike, gde taj posao sada vode episkopi iz drugih eparhija u svojstvu administratora.

Na marginama zasedanja arhijereji, kako saznajemo, pominju i dobre i loše primere crkvenog života i rada. Kao jedan od svetlih primera navedena je odluka sedam sveštenika iz Loznice i Eparhije šabačke, na čelu sa starešinom crkve, protojerejom-stavroforom Milanom Aleksićem, koji već 12 godina ne uzimaju novac sa celivajućih ikona iz kripte nove crkve, na Lagatoru, kako bi finansijski pomogli završetak tog, jednog od najvećih hramova u SPC.

Očekuje se i da arhijereji, još jednom, možda preciznije nego ikad pre, stave do znanja da priznavanje lažne države Kosovo ne dolazi u obzir jer Crkva na KiM gleda kao na okupiranu teritoriju.