SVETI arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, u nastavku zasedanja u Patrijaršiji u Beogradu, odlučio je, kako je saopšteno iz vrha Crkve, da se u diptihe svetih Pravoslavne crkve upišu prepodobnomučenik Grigorije Pećki, mučenik Vasilije Pekara iz Peći i mučenica Bosiljka Rajičić iz Pasjana kod Gnjilana. Sve troje postradali su mučeničkom smrću u vreme turske vlasti nad Kosovom i Metohijom.

Njihovo svečano proglašenje za ugodnike Božje biće na sabornoj svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru u četvrtak u osam sati, umesto danas, kako je, prvobitno saopšteno iz Patrijaršije. Odlaganje tog svečanog čina je usledilo zbog preopterećenosti radnog programa Sabora 5. maja, kada će se razmatrati i dalje aktivnosti na završetku preostalih radova i oslikavanja Hrama Svetog Save.

Izvesno je da će se, tokom "kadriranja", srpski arhijereji baviti i izborom vikarnih episkopa. To su, praktično, pomoćnici i zamenici kod patrijarha ili episkopa, koji nemaju episkopska ovlašćenja, već rade ono što im nadležni episkop da u zadatak. Osim patrijarha, vikarne episkope imaju vladike koje imaju previše obaveza, poput mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa bačkog dr Irineja Bulovića. Ne zna se koje su sve vladike zamolile da dobiju vikarne episkope, ali se zna da je to učinio episkop šabački Lavrentije.


Pročitajte još - JEDINSTVO VLADIKA SPC: Nezavisnost Kosova nikada ni po koju cenu ne treba priznati

KLjUČNO - OD PONEDELjKA ARHIJEREJI će, posle predaha u nedelju, nastaviti da rade u ponedeljak, kada su na dnevnom redu ključna pitanja, od Kosova i Metohije do razmatranja nacrta novog Ustava SPC. Zasedanje, prema našim informacijama, protiče mirno, a tako bi, smatraju upućeni, trebalo i da se završi, "jer su pred njima takve teme koje traže najveći mogući stepen sabornosti".

- Vladika Lavrentije, mada je iza njega više od pola veka arhijerejske službe, u odličnom je mentalnom i fizičkom stanju, ali mu treba vikar, jer gradi, na 10 hektara, u Bogosavcu kod Šapca, jedan od najvećih duhovnih centara u pravoslavnom svetu - kažu u krugovima bliskim tom arhijereju. - Vladika ima velike obaveze na izgradnji sve boljih odnosa Srbije i Nemačke, a neumorno radi na delima vladike Nikolaja.

Kao mogući vikar episkopa Lavrentija spominje se dr Kleopa, monah i profesor u Karlovačkoj bogosloviji, naravno, ako ga arhijereji izaberu za vladiku. Spekulacije da bi Lavrentijev pomoćnik mogao da bude bivši episkop niški Jovan nisu tačne, jer episkopi koji dobiju eparhiju na upravu ne mogu posle odlaska sa nje da budu vikari. Lavrentije je, inače, bio vikarni episkop patrijarhu Germanu, posle čega je postao episkop za zapadnu Evropu i Australiju. Vikarni episkop episkopa bačkog bio je sadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Porfirije, koji je boravio u Kovilju, gde je bio i njegov "naslednik", u međuvremenu, preminuli vladika Jeronim.