ZEMALjSKI su zakoni previše "ovozemaljski" da bi bili primenjivi "tamo gore", u kosmosu. Svemirski prostori imaju svoja pravila i norme korišćenja, a naš advokat Boško Vojkić izabrao je da brani kosmičku pravdu.

Ovaj dvadesetosmogodišnji mladić kosmičkom brzinom je od Zemuna stigao među eminentne pravnike koji se u Dubaiju bave međunarodnim zakonima o svemiru. Živi u Emiratima i bavi se ovim neobičnim poslom za svetski poznatu kompaniju u oblasti telekomunikacija i satelita.

- Izborio sam se za to da radim ono što volim - priča nam Vojkić. - Sebe nisam video kao klasičnog pravnika, a specijalizovanjem za svemirsko pravo zadovoljio sam svoja različita interesovanja.

PROČITAJTE JOŠ: Tramp: Uskoro idemo na Mars, i u svemiru moguće ratovanje

Iako većini nepoznata, oblast svemirskog prava je izuzetno široka i razvijena. Deo je međunarodnog javnog prava, pod okriljem Ujedinjenih nacija, usmerenog na radnje koje se dešavaju u svemiru ili na Zemlji, ali su povezane sa kosmosom.

PROČITAJTE JOŠ: Ima li Srbija pravo na kosmos?

- Verovatno bi nam život bio nezamisliv bez svemirskog prava u telekomunikacijama, navigaciji, praćenju vremenskih prilika - objašnjava Vojkić. - Ono je usmereno i na satelite i na različite objekte lansirane u kosmos, van vazdušnih suverenih granica jedne države. Recimo, prenosi utakmica Lige šampiona, koje se održavaju u nekoj drugoj zemlji, regulisani su svemirskim i pravom telekomunikacija. Slično je i sa internetom koji dobijamo zahvaljujući satelitima, ili pristupom mrežama u avionima boljih avio-kompanija.

Svemirsko pravo određuje i šta se događa kad satelit jedne države udari u satelit druge, ili izgubljeni odašiljač za vreme svemirske šetnje udari u milijardu dolara vredan telekomunikacijski satelit i onesposobi ga u radu, ili neka letelica proleti iznad vazdušnog prostora suverenih država...

- Ono što je delovalo kao scenario iz filmova naučne fantastike danas se sprovodi u delo - kaže Vojkić. - Svedoci smo neverovatnog razvoja tehnologije. Najzanimljiviji deo svemirskog prava bavi se istraživanjima i upotrebom kosmosa, osnivanjem kolonije na Marsu i iskorišćavanjem raznih resursa.

Oblast svemirskog prava je usko povezana sa telekomunikacionim i pravom satelita, ali i sajber pravom, pa se posao "svemirskog advokata" ne može lako i precizno odrediti.

- Iz dana u dan se susrećem sa novim izazovima, i to predstavlja jednu od najlepših strana ovog posla - objašnjava Vojkić. - Zahteva veliku dozu kreativnosti i mašte, poznavanje raznovrsnih informaciono-komunikacionih tehnologija i neprestanu želju za suočavanjem sa neistraženim.

Vojkić kaže da bez ogromne doze imaginacije gotovo sve u svemirskom pravu deluje čudno. Priznaje da se usavršava svakodnevno.

- Jedna od poslednjih stvari kojima sam se bavio, a to je ujedno i bila tema moje master teze, jesu megakonstelacije - kaže on. - To su masivne strukture od po nekoliko hiljada povezanih satelita koji se lansiraju u svemir sa ciljem ostvarivanja potpune internet pokrivenosti na zemaljskoj kugli.

Vojkićeva svemirska avantura počela je još dok je studirao u Beogradu. Sa kolegama se prijavio za međunarodno takmičenje iz oblasti svemirskog prava, pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije i Univerziteta La Sapijenza u Rimu.

- Kao potpuni amateri u ovoj oblasti, moje kolege i ja započeli smo pripreme za takmičenje - seća se Vojkić. - Na takmičenju u Rimu, na Evropskoj rundi pokazali smo se u fantastičnom svetlu, a ja sam dobio nagradu za najboljeg govornika u Evropi.

Boško je učestvovao u letnjoj školi evropske svemirske agencije


Posle ovog nadmetanja, usledili su pozivi za različita stručna usavršavanja, letnje škole i konferencije. Upoznao je najpoznatije stručnjake za oblast svemirskog prava, a s nekima od njih se i sprijateljio. Usledio je master iz svemirskog prava i telekomunikacija u Parizu, a onda se preselio u Emirate.

- Emirati su atraktivno tržište za svemirski sektor. Država ulaže dosta novca u pozicioniranje u ovoj oblasti - kaže Vojkić. - Veoma mi odgovara kombinacija Istoka i Zapada, koji se prepliću u Emiratima. Imam prijatelje širom sveta i zaista se svuda osećam prijatno i prihvaćeno. Porodica i prijatelji me svesrdno podržavaju. To mi mnogo pomaže da pratim svoje snove, čak i kada oni deluju neostvarivo.

UŽIVAM U EMIRATIMA

- KORISTIM svaki slobodan trenutak da uživam u svemu što Emirati nude mladim ljudima, od plaža, preko zanimljivih ekstremnih sportova, pa sve do izlazaka - kaže Vojkić. - Obožavam fotografiju, pa u slobodno vreme pokušavam da budem fotograf.

LISTA NEOSTVARENIH ŽELjA

- IMAM neiscrpnu listu neostvarenih želja i iz dana u dan dodajem nove stavke, kako one koje se tiču profesionalnog tako i privatnog života - kaže Boško. - Volim da putujem, upoznajem nove kulture, uživam u hrani... Ne mogu da zamislim sebe kako izgovaram reči da su mi sve želje ostvarene. Uveren sam da ću zadržati ovaj stav i u poznoj starosti.