SVETOM arhijerejskom liturgijom u manastiru Pećka patrijaršija u nedelju je počeo ovogodišnji Sabor Srpske pravoslavne crkve. Tokom liturgije srpski patrijarh Irinej postavio je mati Haritinu za igumaniju ove svetinje u kojoj je upokojeno 14 naših crkvenih poglavara.

Pročitajte još: Kosovo je najvažnija tema na Saboru SPC

Govoreći o značaju Kosova kao kolevke srpstva, patrijarh Irinej je rekao da kada strada naš narod, stradaju i svetinje i obrnuto, kada stradaju svetinje strada i narod i da sve što se dešava u Jerusalimu, dešava se i kod nas.

- Okupili smo se ovde u ovoj našoj svetinji u kojoj se sabirao naš narod u čitavoj istoriji i nadam se da ćemo i sada da prebrodimo sva iskušenja i da ostanemo na Kosovu i Metohiji gde su srce i duša čitavog našeg naroda - kazao je patrijarh Irinej.

On je pozvao raseljene Srbe da se vrate "svetoj zemlji koja je natopljena krvlju" i da zajedno sačuvamo ono što smo nasledili od predaka.

Pročitajte još: Jevtić sa Porfirijem: SPC važna za opstanak Srba

Kulturno-umrtnički program


Pre patrijarha besedio je i mitropolit Amfilohije, koji je rekao da nastavljamo da čuvamo sveti kosovski zavet podsetivši da je Pećka patrijaršija starija od osam vekova i da su ovde bili i hramovi pre uspostavljenja Episkopije pećke.

Saboru Srpske pravoslavne crkve prisustvovale su gotovo sve vladike, dok je na liturgiji bilo više stotina vernika iz svih krajeva Kosova i Metohije i centralne Srbije, a upriličen je i kulturno-zabavni program.

Nik Dučić i iguman Sava Janjić / Foto D. Z.


DUČIĆ: PATRIJARŠIJA JE PREDIVNA

LITURGIJI u Pećkoj patrijaršiji prisustvovao je i komandant baze "Bondstil", pukovnik Nik Dučić, a pričestio ga je lično srpski patrijarh. Kako smo saznali, Dučić je došao u društvu svog zamenika, pravoslavnog Albanca, koji je takođe prisustvovao liturgiji i pričestio se.

- Prvi put sam u Pećkoj patrijaršiji i oduševljen sam ovom duhovnom lepotom - rekao je, za "Novosti", pukovnik Dučić.