U najvećoj pravoslavnoj zemlji Rusiji, i to u Sankt Peterburgu, na obali Finskog zaliva, biće podignut prvi srpski hram! Reč je o manastiru posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je patrijarha Irineja da blagoslovi izgradnju ove svetinje, a sve su inicirali srpski i ruski vernici, među kojima je, kako “Novosti” saznaju, i naš poznati glumac Miloš Biković!

- Nadam se da će i patrijarh moskovski dati za to svoj blagoslov, zajedno s mitropolitom Varsonufijem sanktpeterburškim. Taj hram biće i podvorje naše crkve - kazao je mitropolit za RIA Novosti, a prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ostroški Čudotvorac jedan je od najpoštovanijih svetaca Srpske pravoslavne crkve. Već tri veka reka vernika (među njima naravno i Rusi) sliva se ka ostroškim gredama na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu.

Inicijatori izgradnje hrama ističu vezu Sankt Peterburga sa Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Srpskom.

Uporedo s tim, iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da je do Oktobarske revolucije SPC imala i svoje predstavništvo u gradu na Nevi, a da su mitropoliti crnogorski stalno posećivali imperatorsku prestonicu. Svetitelj Petar I Cetinjski je 2000. godine na saboru RPC bio uvršten u Diptih petrogradskih i ladoških svetih, Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski Tajnovidac, u ovom gradu je hirotonisan za episkopa 1833. godine u Spasopreobraženskoj crkvi uz prisustvo ruskog cara.

DEČJA KLINIKA PROJEKAT izgradnje hrama uključuje, pored manastira, izgradnju i rusko-srpskog kulturnog centra, koji će služiti za ukrepljenje veza između Rusije i balkanskih naroda. Planirano je da pored hrama i kulturnog centra bude izgrađena klinika za decu obolelu od raka, u kojoj će se, pored ruske dece, lečiti i srpska i albanska deca, čija su oboljenja direktna posledica NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

PROČITAJTE JOŠ - Srpska crkva do Gvatemale

Zemni ostaci istaknutih Srba, koji su direktno bili povezani sa manastirom Ostrog i Svetim Vasilijem Ostroškim, počivaju danas u Blagoveštenskom hramu Aleksandro-nevske lavre. Tu su, jedan pored drugog, mitropolit crnogorsko-primorski Vasilije (Petrović) i patrijarh srpski Vasilije (Brkić-Jovanović), koji ne samo da je sastavio žitije i službu Sv. Vasiliju, nego je nosio njegovo ime i prezime.

Arhimandrit Nikodim (Raičević), čuveni dugogodišnji iguman manastira Ostrog, takođe počiva na groblju Aleksandro-nevske lavre.

Stotine najboljih sinova srpske zemlje bili su na školovanju u imperatorskim školskim zavodima u Sankt Peterburgu. Petrogradsku Duhovnu akademiju završio je patrijarh srpski Varnava (Rosić), novoprosijali svetitelj Srpske Crkve Sv. Mardarije (Uskoković), a izvesno vreme u njoj su bili na studijama veliki srpski bogoslovi Sv. Vladika Nikolaj Velimirović i Prepodobni Justin Popović.

Miloš Biković, Foto M. Labudović

PUTINU POZIV DA BUDE KTITOR

PREDSTAVNICI inicijativne grupe nameravaju da pozovu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da bude ktitor ovog kompleksa. Oni podsećaju da je u svoje vreme imperator car mučenik Nikolaj II Romanov bio ktitor sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.