SVAKE godine lokalne samouprave širom Srbije isplaćuju milione dinara za naknadu štete građanima zbog ujeda pasa lutalica. Iako je problem sa psima lutalicama neosporan, u opštinama sumnjaju na to da je među onima koji ih tuže zbog ujeda i mnogo "profesionalnih žrtava". Kako kažu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), uzrok problema i zloupotreba jeste to što nema dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa.

Primera o tome kako se sve ""žrtve" dovijaju da dođu do novca ima mnogo. A poseban problem je i to što sudovi u većini slučajeva, bez analize dokaza, isključivo veruju iskazu tužioca.

- Ljudi čak koriste vilice uginulih pasa kako bi sami sebi naneli povredu - kažu u NALED. - Ima slučajeva da cele porodice traže odštetu. Tokom godine bukvalno svakog člana porodice "ujede" pas, pa nemamo dileme o tome da su to, na neki način, organizovane grupe. To im je način da se finansiraju, odnosno izdržavaju.

Takve grupe ne biraju sredstva da dođu do novca. Spremne su čak i da insceniraju i isprovociraju ujede pasa, da naknade traže u više gradova, ili da čak svog psa nateraju da ih ugrize a prijave ujed lutalice. Prema rečima Milana Filipovića, javnog pravobranioca u Šidu, primera zloupotreba je mnogo. Imao je slučaj romske porodice iz koje je prvo deda dobio oko 70.000 dinara odštete zbog ujeda, a posle šest meseci je tužio njegov sin, pa kasnije i unuka. U opštini Valjevo je samo tokom prošle godine zbog ujeda pasa lutalica isplaćeno gotovo 17 miliona dinara.

NAGODBA MANjE KOŠTA SA problemom pasa lutalica godinama se bore i u Šidu, pa je Opština usvojila plan o izgradnji azila i obaveznoj sterilizaciji. - Uglavnom se ide na vansudsko poravnanje - kaže Milan Filipović, javni pravobranilac u Šidu. - Tako izbegnemo troškove, jer se slučaj nagodbom rešava za oko 60.000 dinara, a suđenjem 150.000 dinara.

- Najviše tuže oni koji lažiraju ujede - kaže Milan Gajić, predsednik Komisije za naknadu štete od ujeda pasa lutalica u Valjevu. - A onaj ko tuži, taj i dobija. Nije isto u svim opštinama, ali kod nas je prosečna naknada ako ujedu čoveka oko 80.000 dinara, a kada su žrtve domaće životinje - oko 100.000 dinara.

Zato u Opštini Valjevo najavljuju da će promeniti postojeći pravilnik, budući da im je prošle godine, kada su pravila za isplatu naknada pooštrena, u budžetu ostalo oko osam miliona dinara. Od prošle godine, osim lekarskog izveštaja, zahtevaju snimak sa infektivnog odeljenja i fotografiju mesta gde se ujed dogodio.

U NALED kažu da bi ukrštanjem podataka iz prijava prikupljenih u svim lokalnim samoupravama i sudovima u Srbiji mogle da se utvrde lažne žrtve.

- Načine za efikasnije sprovođenje kaznene politike predložili smo resornom ministarstvu, ali konkretnih pomaka još nema - kažu u NALED. - Osim toga, nema ni dovoljno reda u radu komisija koje odlučuju o pravima građana na naknadu štete od ujeda uličnih pasa. Svaka radi po svojim pravilima.