Sajam UMEX 2018, posvećen besposadnim sistemima i platformama, održan je od 25. do 27. februara u Abu Dabiju, a među izlagačima našli su se Vojnotehnički institut i srpska odbrambena industrija sa razvojnim projektima, među kojima su se izdvojili naoružana besposadna zemaljska platforma „Miloš“ i bespilotni helikopter „Stršljen“.

Pročitajte još: Saradnja sindikata policije Srbije, Srpske i Rusije

Delegaciju Ministarstva odbrane na ovoj sajamskoj manifestaciji, kako je saopšteno danas, predvodio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, koji je istakao da je nastup naše vojne industrije izazvao veliku pažnju domaćina, na čelu sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, prestolonaslednikom UAE.

Srpska odbrambena industrija i Oružane snage UAE imaju dugu tradiciju poslovanja i saradnje, a razvili smo i dobru saradnju sa proizvođačima iz UAE. Ovo je prvi put da izlažemo na UMEX sajmu i radi se o zaista interesantnom sajmu koji pruža odličan uvid u zaista izvrsnu tehnologiju, rekao je Miloradović.

Pročitajte još: Prva očna banka otvorena na VMA


On je naveo i da je naoružana besposadna zemaljska platforma „Miloš“, namenjena za podršku specijalnih i izviđačkih jedinica, posebno u protivterorističkim dejstvima u urbanom okruženju, izazvala posebno inetresovanje na sajmu i to sredstvo je, na zahtev domaćina, ostavljeno u UAE radi testiranja i potencijalnog opremanja njihovih oružanih snaga.

Sajam UMEX 2018 okuplja vodeće svetske proizvođače u ovoj oblasti, a razvojni projekti VTI-ja predstavljeni su na štandu JP „Jugoimport-SDPR“, pored projekata tog preduzeća i njegovih kooperanata, navedeno je u saopštenju.