KRAJNjE je vreme da se preduzmu konkretne mere kako Srbija ne bi u bližoj budućnosti ostala bez stanovnika. Godišnje je u našoj zemlji manje 100.000 ljudi, što zbog iseljavanja u inostranstvo, što zbog izuzetno negativnog prirodnog priraštaja.


Pročitajte još: Heroji borbe za veći natalitet


Ovo su samo neki od podataka koji su mogli da se čuju na prvom Saboru porodica sa troje i više dece održanom u Novom Sadu.


- Obišli smo više od 50 lokalnih samouprava i sproveli peticiju za formiranje održivog demografskog fonda iz kog bi se isplaćivale naknade majkama sa troje i više dece - naglasio je Vladica Gavrilović, predsednik Pokreta za decu "Tri plus".


On najavljuje da će uputiti dopis Vladi da 2018. bude godina u kojoj će izmenama seta poreskih i finansijskih zakona biti formiran demografski fond.


- Spas Srbije je u povećanju broja porodica koje imaju troje i više dece. Sada nas je 7,8 odsto, a neophodno je da nas bude 45 odsto - ističe Gavrilović.


Pročitajte još: Više para više beba


Pomenuto udruženje je pokrenulo i akciju "Cena minus za tri plus" u kojoj su porodice sa troje i više dece dobile besplatne usluge i popuste u više od 120 firmi i ustanova.