POSLEDNjIH nekoliko godina Elektronski fakultet u Nišu duplirao je broj upisanih studenata, a 70 odsto brucoša se opredeljuje za računarstvo i informatiku. Zbog nerazumevanja Univerziteta ovoj smer može biti ugrožen jer nedostaje nastavni kadar. Da ironija bude veća, na fakultetu ima čak 25 asistenata sa doktoratom koji čekaju da postanu docenti.

- Želim da neko uvidi moj trud koji sam uložio ne samo u svoje obrazovanje nego i u nastavu na Elektronskom fakultetu. Godinama radim kao asistent sa doktoratom i sada sam prinuđen da sve to napustim. Tržište vapi za IT inženjerima ali je šteta za fakultet i Univerzitet da izgubi kadrove zbog međusobnog neslaganja - kaže jedan od 25 asistenata, koji mesečno zarađuje 40.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Nezapamćeno interesovanje za studije na Elektronskom fakultetu u Nišu

Neki su izgubili strpljenje i preselili se za Novi Sad i Beograd gde imaju mnogo veće šanse da napreduju.

- Još decembra 2015. fakultet je raspisao konkurs za prijem četiri docenta, po dva na računarstvo i telekomunikacije, ali su konkursi stopirani zbog odluke Univerziteta o maksimalnom broju nastavnika po katedri - kaže dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković. Ovi asistenti su nam preko potrebni jer imamo veliki broj studenata, ali očigledno da neko nema razumevanja za naše potrebe.

Oči ovih naučnika uprte su u Univerzitet. Rektor prof. dr Dragan Antić nije želeo da pojasni zašto se stopiraju konkursi.