DRAGOLjUB Mićunović, Borka Pavićević, Ljubomir Madžar, Mlađan Kovačević, Dragan Simić - neki su od kandidata za buduće dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti i to svi na Odeljenju društvenih nauka. Sudeći prema dosadašnjim kandidaturama, najviše takmaca ove godine imaće upravo ovo odeljenje, koje ima najmanje, svega šest članova i koje na prošlim izborima nije dobilo pojačanje.

Predizborna groznica uveliko se oseća u SANU, a rok za predlaganje kandidata za buduće dopisne i redovne članove ističe 31. januara. Iako je već stigao veliki broj prijava za izbore 8. novembra, u SANU očekuju da ih najviše bude poslednjih nekoliko dana.

Red za ulazak na Odeljenje društvenih nauka već je podugačak, a još nije konačan. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", Fakultet političkih nauka predložio je profesore Dragana Simeunovića, Miroljuba Jeftića i dekana Dragana Simića. Simeunović ima još jednu kandidaturu, i to iz Instituta za političke studije, čiji kandidati su i Milomir Stepić i Radoslav Gaćinović.

IZBORNA PRAVILA ISKUSTVO ranijih izbora pokazalo je da veće šanse za izbor imaju kandidati koje predloži troje akademika, nego oni čiju kandidaturu pošalju instituti, fakulteti ili naučna i umetnička društva. Da bi im se ime našlo na izbornom listiću, kandidati moraju da dobiju polovičnu podršku članova odeljenja, a da bi na listiću pisalo "sa podrškom odeljenja", što povećava šanse za izbor, podrška mora da bude dvotrećinska. Kako bi što više kandidata dobilo glas akademika "društvenjaka", na ovom odeljenju će ravnopravno za kandidate glasati i pet članova Odeljenja istorijskih nauka.

Naučno društvo ekonomista Srbije, kako saznajemo, predložilo je Ljubomira Madžara, Mlađena Kovačevića, Pavla Petrovića i Miomira Jakšića. Nezvanično, svog takmaca ima i Univerzitet Megatrend - Vladimira Prvulovića.

PROČITAJTE I: Nov način izbora za SANU

Institut za filozofiju i društvenu teoriju predložio je rekordnih 18 kandidata, među kojima su dve trećine žene. Na njihovom spisku su: Marija Bogdanović, Dragor Hiber, Svenka Savić, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Dragoljub Mićunović, Kornelije Ičin, Mladen Lazić, Svetlana Slapšak, Nada Popović Perišić, Dragan Mitrović, Miloš Arsenijević, Borka Pavićević, Jelena Đorđević, Milena Dragićević Šešić, Sofija Stefanović, Jovan Babić i Slobodan Divjak. Iako, tradicionalno, i predlagači i Akademija kriju imena kandidata dok konkurs traje, Institut je objavio saopštenje sa imenima svojih takmaca. Mada kandiduju čak 18 uglednih ličnosti, iz saopštenja se može zaključiti da nemaju visoko mišljenje o najznačajnijoj naučnoj i umetničkoj instituciji u zemlji.

- Samomarginalizacija i ideološka isključivost duboko su zahvatile SANU, a tim negativnim pojavama iznad svega su zahvaćena društvena odeljenja Akademije. Zabrinjavajuća malobrojnost članova, odsustvo multiperspektivnosti i rodno diskriminatorska struktura ne mogu biti od koristi ni navedenim odeljenjima, ni Akademiji nauka, a ponajmanje idu u prilog našem društvu koje ih finansira sredstvima svih građanki i građana - poručuju iz ovog instituta.

Neformalno, među društvenjacima vlada velika "nervoza" oko predstojećih izbora. I pojedini kandidati, navodno, razmišljaju o povlačenju iz izborne trke, nezadovoljni predlozima što su među takmacima i pojedini ljudi sa skromnim naučnim biografijama.