BEOGRAD - Male boginje (morbile) od novembra do danas dijagnostikovane su kod 13 zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije (KCS), u kojem ima oko 7.000 zaposlenih radnika, rečeno je agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako je rečeno, nekoliko zdravstvenih radnika već je izlečeno i vratili su se redovnim radnim obavezama, dok su ostali oboleli pod nadzorom lekara i odgovarajućom terapijom i boljeg su opšteg stanja.

"Većina obolelih je nevakcinisana ili je nepotpuno vakcinisana protiv morbila. Među obolelima ima lekara, medicinskih sestara, laboratorijskih i rentdgen tehničara i pomoćnog osoblja", rečeno je Beti u KCS.

U Kliničkom centru Srbije navode da su preduzete sve standardne mere prevencije i da se zbog primene tih mera osnovano "pretpostavlja da su navedeni zdravstveni radnici oboleli od morbila van KCS".

PROČITAJTE JOŠ - Batut: Većina obolelih od malih boginja nevakcinisana

Dodaje se i da na Klinici za infektivne bolesti KCS, na kojoj je hospitalizovano 35 pacijenata, obolelih od morbila nema registrovanih zdravstvenih radnika koji su oboleli od ove bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 1.060 slučajeva malih boginja.

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 500 slučajeva morbila.