PACIJENTI iz Srbije organe za transplantaciju moći će da dobiju i u Italiji. Na italijansku listu čekanja godišnje će, kako saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja, moći da se upiše do 14 pacijenata iz Srbije: do 10 za redovan program i najviše četvoro kod kojih je transplantacija hitna. To je, za one koji čekaju donorske organe, najznačajniji deo Tehničkog protokola, koji će potpisati naša Uprava za biomedicinu i Nacionalni centar za transplantaciju Italije.

Protokol će potpisati direktori ove dve organizacije dr Vesna Rakonjac i dr Alesandro Nani Kosta. Reč je, zapravo, o "razradi" Memoranduma o razumevanju između ministarstava zdravlja dveju zemalja o saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke, potpisanog 1. juna 2011. u Rimu. Taj dokument, između ostalog, predviđa obuku, izgradnju kapaciteta i razmenu iskustava. Zdravstvene institucije dveju zemalja već duže uspešno sarađuju u oblasti transplantacije organa, naročito u oblasti presađivanja jetre. U centru u Bergamu, na transplantaciji jetre o trošku zdravstvenog osiguranja, od 2007. godine do sada je bilo oko 60 dece iz Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Novi život u rukama donora

Proširivanje saradnje sa Italijom moglo bi, u situaciji kad je transplantacija hitna, a u Srbiji nema donora, ubuduće da spase živote.

ISPUNjENI ZAHTEVI "EUROTRANSPLANTA" ZA GODINU dana otkako je Srbija probno, na godinu dana, postala pridruženi član Evropske mreže za razmenu organa - "Eurotransplant", prema rečima ministra Lončara, ispunili smo sve što je ta organizacija postavila kao zadatak, a ostalo je da Zakon o transplantaciji uđe u skupštinsku proceduru. - Najveći broj donora i transplantacija srca bio je prošle godine, imali smo više od 90 spasenih života samo iz programa transplantacije, i nastavljamo da radimo - rekao je Lončar.

- Ugovor sa italijanskim ministarstvom zdravlja omogućiće da naši pacijenti kojima je neodložno potrebna transplantacija budu na italijanskoj listi i hitno dobiju organ - kaže ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Prema odredbama tehničkog protokola, u koje su "Novosti" u ponedeljak imale uvid, za upis državljana Srbije na italijansku listu čekanja za transplantaciju postoje dva uslova: da stavljanje naših pacijenata na program ne ugrožava pacijente iz Italije koji čekaju organ, i da se organi vrate. U slučaju transplantacija u Italiji na pacijentima iz Srbije, organ mora biti vraćen italijanskoj Nacionalnoj mreži za transplantaciju u roku od šest meseci. Troškove transplantacije naših pacijenata u Italiji "pokrivaće" Republički fond zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJTE JOŠ - Novi život za 83 ljudi

Osim za pacijente, saradnja sa Italijom značajna je i za lekare, jer podrazumeva program obuke za zdravstvene radnike koji su uključeni u programe donacije i transplantacije organa, ekspertske posete, zajedničke susrete barem jednom godišnje u obe zemlje...