VSS je izradio radnu verziju novog Pravilnika o izboru sudija koje se prvi put biraju na funkciju, otkriva za "Novosti" predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević. Pravilnik će biti završen posle praznika, nakon čega će se odblokirati postupak izbora sudija u Srbiji i rad pravosuđa.

VSS će takođe, kako saznajemo, uputiti dopis Skupštini kojim povlači prethodno podnete predloge za sudije Privrednog suda u Beogradu i Upravnog suda.

Celo "zamešateljstvo" nastalo je pre nedelju dana kada je Ustavni sud Srbije, na zahtev Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Alumni kluba Pravosudne akademije da oceni ustavnost i zakonitost spornog akta, izrekao privremenu meru zabrane izbora sudija po tom pravilniku. Mada je skupštinski Odbor za pravosuđe predloge kandidata za sudije već prosledio poslanicima, njihov izbor moraće da bude stopiran.

Istovremeno, Alumni klub je javno zamerio VSS jer su pitanja za test za kandidate koji dolaze iz redova sudijskih i tužilačkih pomoćnika mesecima stajala na sajtu.

Pročitajte još - VSS prati efiksnost sudstva uz pomoć USAID projekta

- Voleo bih da sve sudije znaju odgovore na 200 pitanja iz krivičnog, građanskog, upravnog, prekršajnog ili trgovinskog prava, koja su objavljena na sajtu. Za sebe mogu da kažem da ja ne znam sve odgovore. Ukoliko ih kandidati nauče, siguran sam da će biti dobre sudije. Pritom, reč je o sudijskim pomoćnicima od kojih neki rade i po 10 godina kao saradnici u sudu. Pojedinci su uradili više odluka nego neke sudije - kaže Milojević.

Takođe naglašava da su, prema izveštajima koje dostavljaju predsednici sudova, sudije koje su poslednjih godina izabrane na prvu funkciju rangirane među najboljima.

- Svesni smo da Venecijanska komisija i EU insistiraju da ulaz u pravosuđe bude sa Pravosudne akademije, ali imamo više od 1.000 sudijskih i tužilačkih pomoćnika koje ne možemo da zanemarimo - podseća predsednik VKS.

Dragomir Milojević

Iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti poručili su da je "insistiranjem na nezakonitom Pravilniku ozbiljno ugroženo funkcionisanje pravosuđa u zemlji":

- Ovako očigledno nezakonit Pravilnik nije nikada ni trebalo da bude donet. Morao je biti povučen nakon što je Ustavni sud usvojio inicijative o neustavnosti Pravilnika o izboru tužilaca koji se biraju prvi put. A posebno je tragično što se iskazivala želja da se izbor "prošvercuje" na brzinu - kaže Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.


KLjUČNI SAVETI

PROPISI o izboru pravosudnih funkcionera su najtrusnije tačke u srpskom pravosuđu. Zato apelujemo da se u izmenama Ustava i zakona pažnja posveti ne samo sastavima pravosudnih saveta koji će birati sudije, već i procedurama izbora i njihovoj demokratskoj kontroli, poručuju iz Alumni kluba.