TRAGAJUĆI za dokumentima u Arhivu Srbije vezanim za period neposredno posle oslobođenja, istoričar Nemanja Dević došao je do izveštaja Okružnom partijskom Komitetu u Beogradu, u novembru 1944, u kojem partijski rukovodioci iz Velike Plane opisuju kako kale komuniste na masovnim streljanjima.

"Iz priloženog spiska Ozne vidi se koliko smo ih do sada likvidirali. Trebalo bi još toliko da ih bude... Likvidaciju vrši bataljon. Vrše ih trojke i petorke, ali one ne znaju koga likvidiraju. Na likvidaciji isprobavamo ljude, jer to je jedan od najboljih načina, koji stoji na raspoloženju. Njegova odlučnost, revolucionarnost, beskompromisnost, mržnja prema neprijatelju - izražava se tu najbolje. Ko ne može da ubije neprijatelja, taj teško i skoro nikako ne može biti komunista", piše u dopisu.

PROČITAJTE JOŠ - Zarasle rane nikog više ne bole

- Nova istraživanja nam neprestano donose dokumente koji govore o revolucionarnom teroru posle oktobra 1944. Oni su najubedljiviji odgovor onima koji neprestano govore o revizionizmu - kaže Dević. - Znamo da je u Velikoj Plani, mestu gde je ovaj dokument nastao, najveće stratište streljanih 1944. na mestu gde je sada školsko igralište, pa unuci igraju fudbal nad kostima svojih dedova.

Među dokumentima nađen je i dopis Voje Kosovca iz Plane, od 31. oktobra 1944. U njemu se, između ostalog navodi: "One, za koje narod odobrava da se likvidiraju, likvidiramo noću, sa lepo odštampanom presudom. Rodbinu obaveštavamo da smo ih poslali za Beograd... Šta ćemo sa konfiskacijom imanja likvidiranih? Smatram da će nam oni čije smo sinove i rođake likvidirali biti - uvek neprijatelji. Zbog toga bi morali ekonomski ih uništiti, jer ćemo ih tako sasvim onemogućiti..."

PROČITAJTE JOŠ - ISPOVEST POSLEDNjEG ŽIVOG BORCA SA SUTJESKE: Savu Kovačevića su ubili na moje oči

Istoričar Srđan Cvetković, sekretar Državne komisije za tajne grobnice, kaže da ovi dokumenti potvrđuju njihove dosadašnje nalaze:

- Na osnovu njih se jasno vidi da ubistva nisu bila plod anarhije i samovolje, već dobro izrežirana od najviših partijskih instanci - kaže Cvetković.

PROČITAJTE JOŠ - EKSKLUZIVNO: Naočare đenerala Draže pronađene u jami Cerova?

IZVEŠTAJ ZA MLADENOVAC

DEVIĆ je našao i izveštaj Ozne za Mladenovac u kom se opisuje kako su u noći 23-24. oktobra 1944. poveli 10 osuđenika na streljanje. Trojica su se odvezala i počela da beže. Oznaši su pripucali, ali ih nisu stigli. I preostali, iako vezani, pokušali su da beže, pa su likvidirani. "Posle likvidacije smo doterali kola i likvidirane odneli na strelište, a krv sa ulice oprali", stoji u dopisu.