U ŠOKU smo zbog ovoga što se događa mom ocu. Strašno je da nevin čovek toliko leži u pritvoru. I on se sam sigurno pre nadao smrti nego ovom što mu se dešava.

Ovim rečima Nebojša Mitrović (43), u razgovoru za naš list, reaguje na odluku Osnovnog suda u Prizrenu da njegovom ocu Bogdanu (75) produži pritvor na još dva meseca. Inače, 28. novembra se već navršilo tri meseca od kada je Bogdan iza rešetaka, zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

- On je veoma bolestan čovek i, što je najgore, izgubio je svaku nadu da će izaći iz tog zatvora - dodaje Nebojša.

Navodi da su njegovog oca u zatvoru kod Podujeva nedavno posetile ćerka i snaha i da je od tada čitava porodica mnogo zabrinuta za njegovo psihičko stanje, iako, kako kaže, u zatvoru dobija neophodnu medicinsku terapiju i ima lekarsku negu.

PROČITAJTE JOŠ - Srbin uhapšen posle liturgije

I ostali članovi porodice Mitrović ističu da je ovaj čovek u pritvoru samovoljom Albanaca, odnosno koordinatora za povratak u opštini Suva Reka, koji, kako tvrde, želi da se domogne njihovog imanja, koje godinama koristi.

Da je Bogdanu bezrazložno produžen pritvor, tvrdi i advokat Dejan Vasić, Mitrovićev branilac, koji ističe da je specijalni tužilac u svom predlogu da se Bogdanu produži pritvor naveo isključivo reči poverenika za povratak iz Suve Reke Đeljadina Sadikaja, ignorišući ostala svedočenja.

Fotografija porodice Mitrović snimljena u Prizrenu Foto Privatna arhiva

- Nažalost, sud nije uvažio ni svedočenja trojice Albanaca koji su tvrdili da on nema nikakvu mrlju. Osim izjave koordinatora za povratak, uvažili su izjavu nekog svedoka iz susednog sela koji je navodno tokom ratnih dejstava na Kosovu video Bogdana kako nosi nekakvu uniformu - pričaju Mitrovićevi rođaci, koji, revoltirani radom kosovskog pravosuđa, razmišljaju o tome da pravdu potraže pred međunarodnim sudskim instancama.

PROČITAJTE JOŠ - HAPŠENjE SRBINA KOD SUVE REKE: Kriv je jer nije dao imanje

Pojašnjavaju da je Bogdan godinama odlazio na Kosmet kao član radne grupe za povratak raseljenih Srba, što je, kažu, najviše smetalo upravo koordinatoru za povratak u opštini Suva Reka, koji ga je i prijavio za navodni ratni zločin.

- Bogdan je na lokalnim izborima pre četiri godine bio kandidat Srpske liste za kosovske izbore i sigurno su tada vršene sve provere i sasvim sigurno albanske vlasti znaju da nije ni za šta kriv, ali se iživljavaju i igraju sudbinom starog čoveka - zaključuju Mitrovićevi rođaci.

Inače, Bogdan ima četiri ćerke, dva sina i trideset petoro unučadi i praunučadi, a imovinu koju ima u selu Sopina kod Suve Reke nije prodao u nadi da će se vratiti na ognjište.

PROČITAJTE JOŠ - Osnovni sud u Prizrenu: Mitroviću produžen pritvor dva meseca

HAPŠENjA SRBA

Dok opominju da je Bogdan Mitrović postao simbol bezrazložnog hapšenja Srba samo s ciljem da se zastraše i da se spreči njihov povratak, predstavnici Srba sa KiM podsećaju da je pre nedelju dana na administrativnim prelazu Brnjak uhapšen Darko Tasić (43), raseljenik iz okoline Prizrena, kojem je određen jednomesečni pritvor. Tasiću, koji je jedan od najvećih domaćina u selu nadomak Prizrena, stavljaju na teret navodni ratni zločin, a na izdržavanje pritvora prosleđen je, kao i Mitrović, u zatvor visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva.