SRPSKI vojnik dobiće u sledeće tri godine naoružanje i opremu koja će mu omogućiti maksimalnu zaštitu, mobilnost i efikasnost u borbi, rekao je danas general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Ovom najavom na poligonu u Nikincima završen je praktični prikaz borbenih mogućnosti najsavremenijeg naoružanja, tehnike i opreme koji se razvijaju u okviru projekta "1.500 plus" za osavremenjivanje Vojske Srbije.

Predstavnici Ministarstva odbrane, VS i medija imali su priliku da se tokom bojevog gađanja uvere u efikasnost nove modularne automatske puške, snajpera, prenosnog opto-elektronskog izviđačkog sistema, daljinski vođenog borbenog robota "miloš" i oklopnog vozila "lazar". Prikazana je i nova balistička oprema, borbeni prsluci i šlemovi, koji efikasno štiti vitalne organe i služe za praktično nošenje naoružanja i opreme.

- Sva ova sredstva su proizvod domaće pameti i odbrambene industrije. Srbija je jedna od malog broja zemalja koja može da samostalno razvija i proizvodi naoružanje i vojnu opremu, bez čega nema jeftinog i efikasnog opremanja vojske - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pročitajte još: FOTO+VIDEO: "Migovi" stigli u Batajnicu, građani dočekali transporter "Antonov"

Najveću pažnju u celokupnom naoružanju i opremi srpskih "vojnika budućnosti" privlači modularna automatska puška M 17, proizvod "Zastava oružja" iz Kragujevca. U Nikincima su prikazane vatrene mogućnosti ovog oružja koje se promenom cevi za samo nekoliko sekundi od puške za blisku borbu u gradu pretvara u snajper za gađanje cilja na velikim daljinama. Tokom bojevog gađanja M17 je efikasno uništavao mete na razdaljini od 20 do čak 800 metara. Za blisku borbu koristi se klasični kalibar 7,62 za "kalašnjikov", a za udaljene ciljeve se stavlja cev za metak kalibra 6,5 tip grendel. Ova municija se i ranije proizvodila u užičkom "Prvom partizanu" za sportske svrhe, a sada je razvijena nova poboljšana verzija metka sa izuzetnom probojnom moći i brzinom.


O tehničkim karakteristikama srpske modularne puške koju su neki strani stručni časopisi proglasili revolucionarnom govorio je i njen konstruktor Aleksandar Mladenović, čije tehničko rešenje prednjači u svetskom trendu stvaranja fleksibilnih borbenih sistema koji zamenjuju više vrsta oružja.

ULAGAĆE I STRANCI

MINISTAR Aleksandar Vulin je najavio da će i strani investitori uskoro moći da ulažu u srpsku odbrambenu industriju. Njihova uloga biće ograničena na 49 odsto, tako da Srbija zadržava kontrolni paket akcija u ovim strateškim preduzećima.

.


PUCANj "IZA ĆOŠKA"

NA MODULARNU pušku se postavljaju najsavremeniji optički nišani koje proizvodi "Teleoptik žiroskopi". Ovi nišanski sistemi su osposobili za noćno osmatranje i gađanje sručnjaci Instituta za fiziku u Zemunu. Oni su razvili i video-nišan, pomoću koga borac može da nišani i puca "iza ćoška", ne izlazeći iz zaklona. Borbene prsluke u kojima se nosi municija, ali i zaliha vode za ceo dan, kao i borbeni ranac proizvod su "Jumka" iz Vranja.