Za tri dana u deset beogradskih domova zdravlja izdato je 240.000 elektronskih recepata, a više od 19.000 već je realizovano, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.


On je posetio apoteku "Mostar" Apoteklarske ustanove Beograd, kako bi se lično uverio kako sistem funkcioniše i razgovarao sa pacijentima.


"Za tri dana napisano je 240.000 elektronskih recepata, više od 19.000 već su ljudi realizovali i podigli su terapiju u apotekama. Ušli su u proces i minimum narednih šest meseci neće morati da idu kod lekara", pojasnio je ministar.


Kako kaže, u narednih mesec dana paralelno sa elektronskim, lekari će pisati i papirne recepte, dok se "sistem ne uhoda", a onda će se preći samo na e-recept.


Benefit će, objašnjava, osetiti i lekari i hronični pacijenti.


Pacijenti koji više neće morati da zakazuju odlazak kod lekara i čekaju u čekaonicama samo da bi dobili terapiju, a lekari će biti manje opterećeni papirologijom.


PROČITAJTE JOŠ: E-recepti u 10 domova zdravlja


"Oko 60 odsto će biti manja opterećenost na izabranim lekarima. Godišnje se izda 6,5 miliona recepata. Sada će lekari moći da se posvete onim pacijentima koji imaju zdravstveni problem, biće rasterećeni od birokratije", pojasnio je ministar.


Elektronski recept uveden je od 30. oktobra u 10 beogradskih domova zdravlja, a do kraja godine zameniće papirne recepte u svim beogradskim domovima zdravlja.


Direktor Doma zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović kaže da su za prva tri dana, koliko se e-recept primenjuje, rezultati odlični, da će se smanjiti gužve u čekaonicama.


"Smanjićemo papirologiju, dobiti uštedu u vremenu i lekar će napokon moći mnogo više da radi sa pacijentima koji imaju nova obolenja. Hronični bolesnici će moći da podignu recept u bilo kojoj apoteci", pojasnio je on.


Uvođenje elektronskog recepta podrazumevalo je umrežavanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, apoteka i domova zdravlja.


Direktorka Apoteke Beograd Jasminka Bjeletić kaže da je ta ustanova potpuno spremna za uvođenje e-recepta.


"Najvažnije je da pacijent bude zadovoljan", naglasila je ona.


Uvođenjem e-recepta najviše su se obradovali pacijenti.


Gordana Stanojević, hronični bolesnik, podigla je danas u apoteci "Mostar" svoju mesečnu terapiju i ne krije zadovoljstvo što za mesec dana neće morati u dom zdravlja, već će sa zdravstvenom knjižicom moći da podigne terapiju u apoteci.


"Ovo je sjajna stvar za nas koji smo zaposleni, jer nećemo morati da gubimo vreme i čekamo u čekaonicama sa ljudima koji su bolesni i treba im lekarska pomoć", rekla je ona.


I Milutin Nićiforocvić prezadovoljan je što je, kako kaže, sve završio za tri minuta u apoteci i što po narednu teraoiju neće prvo morati u dom zdravlja već pravo u apoteku.


"Hvala onima koji su odlučila da nama penzionerima i svim hroničnim bolesnicima mnogo olakšaju", rekao je on.


Elektronski recept početkom naredne godine trabao bi da zaživio u svim domovima zdravlja u Srbiji.