NOBELOVA nagrada za mir, nažalost, po mom mišljenju, veoma je ispolitizovana i uglavnom je dobijaju oni koji su najmanje to zaslužili. Primer je i bivši američki predsednik Barak Obama, čiji je govor u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču, koji je održao na samom početku svog predsednikovanja, zaista bio izvanredan i budio je nadu da će doći do nuklearnog razoružanja, ali se to nije desilo.

Prva žena dekan katedre za nuklearni inženjering prestižnog kalifornijskog univerziteta Berkli, Jasmina Vujić, ovako komentariše najprestižnije svetsko priznanje za mir, koje je dodeljeno koaliciji nevladinih grupa u više od 100 zemalja, uključujući i Srbiju, za višegodišnje napore da se dođe do zabrane atomskog oružja. Direktorka Centra za nuklearna istraživanja i potpredsednica "Tesla memorijalnog udruženja" u Njujorku, uzdržana je u očekivanjima kada je o odustajanju od nuklearnih arsenala reč:

- Obama je govorio o svođenju nuklearnog naoružanja na nulu. Na osnovu svojih obećanja i antiratnih govora, dobio je Nobelovu nagradu za mir. Nažalost, nijedno od tih obećanja nije ispunio, došlo je do daljeg eskaliranja ratnih sukoba, bombardovanja sedam zemalja u toku njegovog mandata i raskidanja nekoliko bitnih međunarodnih sporazuma o razoružavanju.

PROČITAJTE JOŠ - Nobelova nagrada za mir Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja

Kakva su vam očekivanja posle dodeljivanja ovogodišnje Nobelove nagrade za mir?

- Apsolutno sam protiv nuklearnih oružja, i u svakom predmetu koji predajem, navodim strahovite posledice razorne moći nuklearnih bombi koje su bačene na Hirošimu i Nagasaki. Znam dosta organizacija koje se bore za smanjenje nuklearnog naoružanja, ali za tu krovnu organizaciju, ICAN, nisam čula. Ne znači da oni nisu uradili neke dobre stvari. Ali, protesti sa maskama nisu način da se trka u naoružanju spreči.

Da li dodeljivanje Nobelove nagrade za mir za borbu protiv atomskog oružja može realno da doprinese smanjenju rizika od njegove upotrebe?

PROČITAJTE JOŠ: SVETSKO PRIZNANjE ZA MIR: "Nobel" i Srbiji!

- Možda bi i moglo, da nagrada nije toliko ispolitizovana, i da nije uglavnom postala, ili nebitna, ili oružje pritiska na neke zemlje koje nisu deo Zapada, ili NATO.

Da li prema vašim procenama postoji realna pretnja da SAD upotrebe atomsko oružje u obračunu sa Severnom Korejom?

- Ne mislim da postoji realna pretnja da SAD upotrebe nuklearno oružje u obračunu sa Severnom Korejom, koja je u geopolitičkim dešavanjima u jugoistočnoj Aziji samo kockica, koja se koristi za veće igre.

NUKLEARNE ELEKTRANE

Da li je moguće razdvojiti pretnju od razvoja nuklearnog naoružanja od upotrebe atomske energije u humane svrhe?

- Naravno da je moguće. Niti je svaka nuklearna elektrana potencijalna nuklearna bomba, kako pokušavaju da nas ubede oni koji su protiv nuklearne energetike, niti je razvoj novih nuklearnih elektrana povezan sa razvojem nuklearnog naoružanja. To su dva paralelna pravca razvoja. Gorivo za komercijalne nuklearne elektrane je obogaćeno U-235 do pet procenata, dok za nuklearno oružje to obogaćenje mora da ide daleko više od 90 odsto, a to je ogromna razlika.